Vin till alla hjärtans dag? Köp det rättvist!

Fotograf: Hanna Helander

Fotograf: Hanna Helander

Vin till alla hjärtans dag?
Köp det rättvist! Då är du med och ger vingårdsarbetare möjlighet att få en lön att leva på!

Lagom inför alla hjärtans dag startar Afrikagrupperna sin kampanjmånad för schysta arbetsvillkor för vingårdsarbetare i södra Afrika/Sydafrika.

Som ni säkert läst har många lantarbetare i Sydafrika strejkat under hösten för en anständig lön, en lön som räcker till hyra, elektricitet, vatten, mat och skolgång. Lantarbetarna har krävt en trefaldig ökning vilket kan låta drastiskt och radikalt men med tanke på att den aktuella minimilönen är på 60 kr/dag är det inget oanständigt krav. Vem vill inte ha en lön som man kan leva på?
Många gårdsägare svarar på kraven med att säga att de inte har råd. Att resultatet skulle bli avsked av fast anställda och ännu fler osäkra säsongsanställningar.

Sydafrikas ekonomiska system, som så många andra utvecklingsländers, bygger på billig arbetskraft, något som har utnyttjats under lång tid av oss i västvärlden genom att vi köper billiga varor producerade under mycket svåra arbetsförhållanden. Hur länge har vi rätt att fortsätta så här?

Afrikagruppernas samarbetspartner, den kvinnoledda fackföreningen Sikhula Sonke, kämpar för bättre löner och för att alla ska ha samma förmåner oavsett om du är kvinna, säsongsanställd, migrantarbetare, gravid eller fackligt ansluten.

Om vi här i Sverige är beredda att betala några kronor extra för en flaska vin, skulle det betyda att vingårdsarbetaren får mer pengar i sitt lönekuvert. Idag får den som plockat druvorna bara mellan tre och fem procent av värdet på den vinflaska som du stoppar i din korg. Visst är vi beredda att lägga några kronor till?

Du kan vara med och stödja Sikhula Sonkes arbete genom att skicka brev till Systembolaget om att de ska ta ansvar för miljö och mänskliga rättigheter i vinproduktionen
Skicka ett sms, skriv RÄTTVISA och skicka till 72970.
Eller gå in på vår gåvoshop och köp ett fint alla hjärtans dag- kort till någon du tycker om. När du köper nästa flaska vin: titta efter den lila etiketten – den betyder att vinet är etiskt producerat.

PS
Kampen för rättvisa arbetsvillkor sträcker sig över flera kontinenter.
I slutet av februari möts representanter från Chile, Argentina, Sydafrika och Sverige i Kapstaden. Du kan följa deras arbete här på bloggen Södra Afrika.
TILLSAMMANS ÄR VI STARKA.

Recommended Posts