Vila i frid Madiba

Commemorating MandelaIdag läggs Nelson Mandela till sin sista vila i sitt hem i Qunu, Östra Kapprovinsen. På begravningen deltar 5000 sörjande; familj, vänner, dignitärer och statsöverhuvuden, men är stängd för allmänheten.

Malawis president, Joyce Banda, vädjade i sitt tal till dagens ledarskap i Sydafrika om förening och upprätthållandet av regnbågsnationen. ”Det är vår förhoppning och vädjan att Sydafrika fortsätter vara ett land för alla oavsett hudfärg, religion och stamtillhörighet.”

Tanzanias president, Jakaya Kikwete, höll ett varmt tal om Mandelas tid i landet. ”Tanzania har förlorat en god vän. När han kom till oss hade han inget pass, så han fick ett tanzanskt pass som tillät honom att resa kontinenten. Tillät honom organisera och planera den väpnade kampen. Det tanzanska folket vill att ni ska veta att ni är inte ensamma, vi finns med er. De säger att er sorg är vår sorg, er förlust är vår förlust.”

Sydafrikas president Jacob Zuma talade om det år som gått sen Mandela blev sjuk.”Idag slutar en extraordinär resa som började för 95 år sedan. Det har varit en lång och smärtsam tid sedan du drog ditt sista andetag. När du blev sjuk greps vi av rädsla och påmindes om din dödlighet. Den gångna veckan har varit en tung vecka. I hela landet har människor firat ditt minne med tårar, sång och eftertanke. Idag vill vi uttrycka ett stort Tack. Vi måste föra ditt arv vidare. Din medmänsklighet, din förmåga att förlåta och bygga ett samhälle som inte gör skillnad mellan ras, etnisitet, religion eller kön. Din långa väg till frihet har nått sin ände, men vår resa fortsätter. Du kommer fortsätta vara vårt ledljus. Vi säger inte farväl, för du lever föralltid i våra hjärtan.”

Tack Madiba, för att vi fick dela ditt liv. Vi hoppas du hittar din ANC-filial i himlen. Vila i frid medan vi vårdar ditt minne.

You're now our angel

Tankar uppsatta i St Georges Katedral. ”Du var vår ledare, vår kämpe, vår hjälte. Nu är du vår ängel. Vila i frid.”

Recommended Posts