Vi kan påverka vingårdarna. Sätt igång!

Wendy Pekeur, med Johnny Boy från Somerbosch i bakgrunden

Idag skriver Aftonbladet om villkoren på vingården Post House i Sydafrika som Kajsa Bergquist importerar vin från. Du kan även läsa om Wendy Pekeur, chef för kvinnoledda lantarbetarfacket Sikhula Sonke, som besöker Sverige från måndag nästa vecka och två veckor framöver.

Många har kommenterat artikeln. Vissa undrar varför Aftonbladet får det att verka som om det är Kajsas fel att arbetsvillkoren är dåliga på gården. Andra tycker att det där med hur folk har det långt borta, det är inget vi i Sverige kan göra nåt åt. Kanske måste det rentav vara så, för att vi ska kunna ha det så bra som vi har det. Åter andra skriver att det är bra att situationen uppmärksammas. Nu vet vi, och kan försöka påverka via importörerna för att skapa förändring. Den sista reaktionen är ju den man kan hoppas på, och som är ack så sällsynt bland reaktionerna när man lyckat uppmärksamma den här sortens frågor.

Vi på Afrikagrupperna är med och bjuder in Wendy Pekeur till Sverige där hon bland annat ska träffa Kajsa Bergqvist för att diskutera situationen. Kajsa är UNICEFambassadör och bör därför engagera sig extra för hur folk, särskilt barn, har det.

Om du är i Stockholm den 25 januari, kom på Afrikagruppernas seminarium kring vinimport och arbetsvillkor på Postens museum, Lilla Nygatan 6, i Gamla Stan kl 13-14.30.
Medverkar gör Wendy Pekeur och Dawid Africa från Sikhula Sonke, Systembolaget, Fair Trade Center med flera. Mer info om Wendy och Dawids besök och öppna programpunkter kommer inom kort på Afrikagruppernas hemsida och Facebook!

Recommended Posts