Vi debatterar om vinvillkor

Idag debatterar Afrikagrupperna på SVT. Rubriken är inte satt av oss som skrivit artikeln, men kanske kan den väcka intresset iallafall! Här ett utdrag ur artikeln:

”Det är gott att veta att alla viner som säljs i Systembolagets butiker från och med nästa år åtminstone genomgått något minimum av kontrollsystem för ansvarsfullt företagande. Men det räcker inte. Det måste fortfarande finnas utrymme för flera olika certifieringar, med hårdare eller andra krav än BSCI.

När vanliga livsmedelsbutiker tydligt, ofta på särskilda hyllor, placerar ut certifierade produkter som kaffe, choklad och te krävs det något av ett detektivarbete att hitta etiskt märkta viner på Systembolaget.

Ansvaret ligger dock inte enbart på Systembolaget.Vinkonsumenterna borde i större utsträckning fråga sig hur arbetsförhållanden egentligen ser ut på en vingård. Om ingen frågar Systembolagets personal eller kundtjänst om detta vet inte heller Systembolaget om att efterfrågan finns. Det är på tiden att även alla konsumenter tar ett större ansvar för arbets- och levnadsvillkoren på vingårdar bland annat i Sydafrika och Chile. Ingen tjänar på en bojkott, men desto fler tjänar på att ställa krav.

Vi uppmanar därför: Systembolaget och dess leverantörer att bli bättre på att informera om under vilka förhållanden olika viner produceras och ta kontakt med, lyssna på och ta hänsyn till tankar och förslag från lokala fackföreningar och aktörer för mänskliga rättigheter i producentländerna. Systembolaget bör också göra det lättare för kunderna att själva kunna välja bland olika certifierade viner, och främja initiativ som WIETA. Vinkonsumenterna att tänka mer på människorna bakom de vin ni ska köpa. Ställ krav, fråga och gör aktiva val nästa gång ni ska köpa en flaska vin. Lika väl som vi tror att Systembolaget vill kunna sälja vin med gott samvete, tror vi att konsumenterna vill kunna dricka vin med gott samvete.”

På Afrikagruppernas hemsida kan du maila systembolagets CSR-ansvarige Lena Rogeman och påpeka att du är beredd att betala lite mer för vinet om det leder till rättvisare löner och bättre arbetsförhållanden för lantarbetarna!

Recommended Posts