Vi debatterar med Saab

Affisch till vårt JAS-seminarium

Afrikagrupperna, Diakonia, Svenska Freds, Sveriges Kristna råd och Kristna fredsrörelsen har debatterat med Saab i Svenska Dagbladet.
”Som om de outredda mutanklagelserna inte vore nog har Jas-affären underminerat Sydafrikas demokrati. Det sydafrikanska parlamentet har förlorat sin självständighet, rättsväsendet sitt oberoende och korruptionskranen flödar än. Svenska politiker måste inte bara ta på sig ansvaret för en misslyckad affär i mångmiljardklassen, utan också en gång för alla reda ut anklagelserna om eventuell korruption i Jas-affären. Detta innan nästa stora försvarsindustriella satsning drar igång. Ska Sverige sälja vapen, och i sådana fall till vem och med vilka metoder?” skrev vi.

Saab replikerade ”Ingen av de utredningar som genomförts visar att några otillbörliga metoder använts i försäljningen av Gripen till Sydafrika eller i någon annan av våra affärer. Sydafrika är en demokratisk nation och har möjlighet att välja försvarslösning utan inblandning från någon annan. Den upphandling som föregick valet av Gripen var offentlig och flera globala försvarskoncerner deltog.”

Vi fick därmed slutrepliken och svarade
”Alla utredningar som har genomförts i Sverige, Storbritannien och Sydafrika visar att otillbörliga metoder använts vid affären. Ändå hävdar Saab motsatsen. Enligt Saab har offsetåtagandet även skapat 73000 nya jobb i Sydafrika, men man redovisar inga underlag. Forskare och journalister har vid åtskilliga tillfällen nekats redovisningar av vad som genomförts, med hänvisning till affärssekretess.”

Läs hela debatten via länkarna (missa inte de spännande kommentarerna…):
Mutor och korruption måste utredas
Vi tillämpar nolltolerans mot korruption
Saab vilseleder om mutanklagelser

Se även Afrikagruppernas seminarium om JASaffären på ustream

Recent Posts