Veckans nyheter i korthet

Så var det åter dags för några nyheter i all korthet. Senaste nytt OCH lite äldre nyheter från Sydafrika hittar du också på Afrikagruppernas hemsida.

3 miljarder till 47 sjukhus
Efter ett besök på Tembisa Hospital i East Rand beslutade hälsominister Manto Tshabalala-Msimang att avsätta cirka 3 miljarder kronor för att utvärdera och uppgradera 47 sjukhus i landet.
–När jag kommer på besök nästa gång vill jag inte se patienter som ligger på söndriga lakan. Det finns pengar att köpa nytt, sa hon efter besöket.
Pengarna kommer också att gå till att utvärdera hur mediciner hanteras vid sjukhusen, hur man förhindrar att infektioner sprids mellan patienterna och hur man håller rent. Utvärderingen ska ta reda på om sjukhusen uppfyller de nya kvalitetskrav som hälsodepartementet ställer.
Mail&Guardian 24 april, SABC3 24 april 2008

Barnadödligheten ökar
Barnadödligheten för barn under fem år har ökat kraftigt de senast åren visar en färsk undersökning. Sydafrika hamnar på 61 plats av 68 så kallade högprioriterade länder som ingick i The Lancets undersökning Countdown to 2015: Maternal, Newborn & Child Survival Report. De 68 undersökta länderna står för 97 procent av all spädbarnsdödlighet i världen. Rapporten visar att barnadödligheten i Sydafrika har ökat med 15 procent mellan 1990 och 2006, från 60 till 69 per 100 000 barn. Milleniummålet är 20 per 100 000. Däremot är Sydafrika på god väg att möta målet att 80 procent av gravida kvinnor ska få behandling för att förhindra mor-till-barn-smitta av hiv.
Mail&Guardian 24 april 2008

Illegala eluppkopplingar förväntas öka
Eskom förväntar sig att antalet illegala eluppkopplingar kommer att öka om den prishöjning på 53 procent, som elbolaget ansökt om, godkäns. Det har redan visat sig att fler uppkopplingar sker då de planderade strömavbrotten gör det enklare att koppla upp sig på någon annans elkabel. Bara inom provinsen Gauteng förlorar Eskom för närvarande ungefär två procent energi till illegala uppkopplingar. Nu har Eskom tillsatt ett team som ska arbeta för att motarbeta illegala uppkopplingar. Bland annat besöker man områden som plötsligt förbrukar mer el än tidigare.
The Mercury 22 april

Recent Posts