Veckans nyheter i korthet

Nytt parti lanseras 16 december
I dag rapporterar morgonyheterna att före detta försvarsministern, Mosiuoa Lekota, kommer att starta ett nytt parti. Pariet kommer att lanseras den 16 december i Bloemfontein. Lekota själv erbjuder sig att styra partiet. Han säger att det kommer att bli ett ”modernt” parti som ser till dagens ”moderna” människors behov och står fritt från det ideologiska baggage som ANC, African National Congress, har. Enligt Lekota och hans före detta viceminister, Mluleki George, fungerade ANC-alliansen tidigare, men de anser att kommunistpartiet styr allt mer. Samtidigt säger de att de som sympatiserar med vänsterrörelsen är välkomna i det nya partiet, men om de vill ha en andra revolution måste de söka sig till andra alternativ.
SAFM2 20 oktober, Mail&Guardian 16 oktober 2008

Applåder till nya hälsoministern
Sydafrikas nya hälsominister, Barbara Hogan, fick starka applåder när hon under ett möte i förra veckan deklarared en helt ny hållning i hiv-frågan. Hon sa uttryckligen att hiv leder till aids och att sjukdomen måste behandlas med konventionell medicin. Därmed satte hon punkt för före detta hälsominister, Manto Tshalbala-Msimang, och före detta president, Thabo Mbekis, tioåriga förnekande av kopplingen mellan hiv och aids. Hon satte också stopp för misstroendet mot konventionella mediciner som Tsabalala-Msimang har spridit genom att bland annat förorda en diet med rödbetor, vitlök och citroner framför bromsmediciner.
Barbara Hogan pekade också på nödvändigheten av att snabbt få fram ett vaccin mot hiv.
Associated Press 14 oktober 2008

Landreformsarbetet kritiserat av ANC
ANC, African National Congress, begärde under ett möte i går att några av de lagar som reglerar landreformsarbetet måste skrivas om eller strykas. ANC är hårt pressat eftersom många anser att landreformsarbetet går extremt långsamt. Alltför många vita äger fortfarande för mycket land. 87 procent av landets mark ägs av 50 000 vita jordbrukare. ANCs generalsekreterare, Gwede Mantashe, sa under mötet att principen villig köpare – villig säljare borde tas bort. Istället måste en utvärdering av möjligheten att expropriera mark göras.
Mail&Guardian 20 oktober 2008

Recent Posts