Veckans nyheter i korthet

Så var det dags för några nyheter från den gångna veckan. Varsågod!

Attacker mot utlänningar skakar Sydafrika
Sydafrika 16 maj: Tre har dödats, många skadats, tllhörigheter stulits och familjer har drivits ut från sina hem sedan i söndags då attacker mot utlänningar utbröt i stadsdelen Alexandra i Johannesburg. Oroligheterna har fortsatt hela veckan och drygt femtio personer har anhållits. De attackerade har fått tak över huvudet på polisstationen. Enligt media har 600 personer anmält sig till sydafrikanksa Röda Korset för assistans.
African National Congress, ANC, och fackföreningarna har fördömt händelserna och menar bland annat att de också är en attack med Sydafrikas nyvunna demokrati. Samhällets utveckling förs bakåt och öppnar gamla sår av rasism och intolerans, menar de.
Menningarna har under veckan gått isär när det gäller orsakerna till attackerna. De flesta anser att de riktas mot utlänningar eftersom förövarna anser att de kommer till Sydafrika för att ta sydafrikanernas jobb. Folk är frustrerade över att regeringen inte levererar det de en gångt lovat och att fattigdomen och arbetslösheten inte minskar. Regeringen däremot menar att våldet inte har med fattigdom att göra. Man anser istället att det är så kallade kriminella element som drar runt och utnyttjar situationen, eftersom inte enbart utlänningar har attackerats, utan också sydafrikaner.
Polisen har satt in en specialstyrka plus 500 extra poliser till Alexandra för att försöka hålla våldet under kontroll. På torsdagen gick biträdande ministern för säkerhetsfrågor ut och sa att polisen nu har tillåtelse att använda skarp ammunition för att förhindra våld.
I slutet av veckan spred sig oroligheterna till Diepsloot, norr om Johannesburg, där fler utlänningar attackerades, affärer förstördes och journlister stenades.
I morgon, lördag, planerar Cosatu, fackföreningsrörelsen, ett flertal demonstrationer runt om i landet mot våldet mot ulänningar, mot situationen i Zimbabwe och mot prishöjningar.
Mail&Guardian 13, 14, 15, 16 maj, SAFM2 15, 16 maj, Daily Dispatch 15 maj, Cape Argus 15 maj, The Mercury 16 maj, News24 14, 15, 16 maj, SABC3 14 maj, The Star 14, 16 maj, Cosatu Daily News 15 maj 2008

Sydafrika nedåt i globalt index
Sydfarika har sjunkit från plats 50 förra året till plats 53 i år, av 55 jämförda länder, i ett globalt konkurrensindex från International Institute for Management Development, IMD. Undersökningen rankar ekonomier utfrån förmåga att skapa en konkurrensmässig miljö för företagande.
–Det vekar som om Sydafrika förlorar mark. Sydafrika måste öka produktiviteten för att väga upp att konsumtion istället för investeringar och export har drivit den ekonomiska tillväxten, kommenterar Sollo Mosai från South Africas National Productivity Institute.
Business Day 15 maj 2008

Recent Posts