Värsta våldet sedan apartheid

Dödssiffran i det pågående våldet mot utlänningar har nu stigit till 62 personer, 670 har skadats och drygt 1 300 personer har arresterats. Just nu är det relativt lugnt i landet. Kravallerna har upphört men fortfarande hotas utlänningar och flyr sina hem. Tiotusentals har sökt skydd på polisstationer och organisationer och kan inte återvända till sina bostäder i rädsla för att utsättas för mer våld. Delar av provinserna Gauteng och Västra Kap har förklarats som katastrofområde. Tältläger har satts upp i Kapstaden och Johannesburg och man hoppas nu på hjälp från FN.
Över 30 000 mozambikaner har återvänt hem, medan somalier, burundier och zimbabwier stannat i Sydafrika. Under helgen lovade den zimbabwiska regeringen att hjälpa 1000 personer att återvända hem, men bara ett fåtal bussar anlände till Sydafrika och inte många ville åka tillbaka till Zimbabwe. Den politiska och ekonomiska situationen gör det extremt svårt att återvända.
Protesterna mot händelserna är starka runt om i landet och demonstrationer, upprop på internet och pressuttalanden görs varje dag. Winnie Madikizela-Mandela kritiserade i helgen regeringen och menade att regeringens ekonomiska politik samt oförmåga att leverera det de har lovat, har lett till dagens situation, som hon beskriver som den största tragedin i Sydfarika sedan apartheids fall.
Mail&Guardian 30 maj-5 juni, 31 maj, 2 juni 2008

Recommended Posts