Världsbankslån till skitig el?

Så godkände Nersa en ökning av elpriserna. Inte fullt så mycket som nationella elbolaget ville, men iallafall cirka 25 procent per år 2010-2012. Eskom får alltså lite smäll på fingrarna av Nersa som säger att de får fixa egen finansiering till de nya kolkraftverk som planeras. Japp, kolkraftverk, lagom modernt. En källa till extrafinansiering kanske blir Världsbanken.

Eskoms nya kolkraftverk har godkänts enligt Världsbankens kriterier för utveckling och klimatsäkerhet. En anledning är att om Sydafrika inte ökar sin energiproduktion kommer de fattiga att drabbas.  

Snack säger miljöorganisationerna (Sydafrikanska Jordens Vänner, Groundwork, Climate Justice Now! South Africa). Sydafrikas el produceras främst för stora exportindustrier och inte för vanligt folk. När den fattige sydafrikanen använt sin gratis basel på 50kW/månad betalar de mer per enhet än boende i rika områden, och mer än tre gånger mer än industrierna. Nu kan man ju visserligen argumentera att industrierna anställer vanligt folk och att dessa på så vis kan drabbas av eventuella nedskärningar pga höjda elpriser. Men det gör inte Eskoms kolkraftverk miljövänliga.

Världsbanken har slängt in ett fikonlöv i uppgörelsen, mindre än  7 procent av det totala lånet ska gå till förnybara energikällor.
Mer än femtio organisationer, även från övriga Afrika driver nu en kampanj mot världsbankslånet.

Recent Posts