Vårdrevolution ett måste för att stoppa hiv

IMG_5576.red”Vad som krävs för att sjukdomen ska besegras är inget mindre än en revolution när det gäller vården av de hivpositiva. En av de mest lovande strategierna är vårdmodeller som är anpassade till hur verkligheten ser ut där pandemin slår hårdast. När behandlingen fungerar bra behöver patienten inte träffa en läkare varje månad: han eller hon behöver bara ta sin dagliga tablett och för övrigt fortsätta med sitt vanliga liv. Så varför inte flytta behandlingen närmare patienternas hem? Varför inte hjälpa dem att organisera sig i patientklubbar där en av dem kommer till kliniken för att hämta medicin till alla?”

Det är Daniela Belén Garone från Läkare utan gränser som reflekterar över senaste internationella hivkonferensen i Aftonbladet. Hon beskriver ett av deras projekt där patienter samarbetar för att hämta ut bromsmediciner, då vägen till sjukhus och kliniker kan vara för lång att ta sig. Kontentan är att göra vårdservice mer tillgänglig på platser där transporter och resurser till transporter är ett problem.

Afrikagrupperna är inne på samma idé, fast med en annorlunda ingång. Vi stöttar hemsjukvårdare som vårdar majoriteten av de människor som lever med hiv. Det handlar nästan uteslutande om kvinnor som grovt underbetalda utför ett fundamentalt arbete för hälsa i regionen. Genom ett antal samarbetspartner stödjer vi deras organisering. De kämpar för ett erkännade för de uppgifter de utför i samhällets tjänst. Med erkännande skulle resurser avsättas för deras kompetensutveckling och upprätthållande av vårdstandard. Idag får hemsjukvårdare inte dela ut till exempel bromsmediciner, det är fortfarande patienten som med egna resurser måste ta sig till sjukhus. Men det måste inte vara så.

Att organisera vårdtjänster inom ett närsamhälle är ett resultat av kolonialtiden då vård förnekades de flesta. Idag kräver hivepidemin i den här regionen ett nytänkande av hälsosystemet. Hemsjukvårdare har sett till människor i behov av vård i århundranden, de sitter på mycket kunskap om såväl samhällen, människor som sjukdomar. Afrikagrupperna erkänner deras roll i hälsosystemet i södra Afrika.

Vårdgivaren Loyiso beskriver några av de faror hemsjukvårdarna utsätts för i sitt dagliga jobb. Det handlar om allt mellan att själv smittas av tex tuberkulos, bli rånad eller hamna mitt i familjegräl.

Vårdgivaren Loyiso beskriver några av de faror hemsjukvårdarna utsätts för i sitt dagliga jobb. Det handlar om allt mellan att själv smittas av tex tuberkulos, bli rånad eller hamna mitt i familjegräl.

Hör Loyiso berätta om sina egna erfarenheter i klippet nedan!

Vill du stötta hemsjukvårdarnas kamp i regionen får du gärna lämna bidrag här.
Agnes Nygren

Afrikagruppernas informatör i Johannesburg

 

Recommended Posts