Vardag i Afrika?

Foto: Erik Brattström

Foto: Erik Brattström

Jens Assur är inte ensam om att utmana bilden av den afrikanska kontinenten. Förra året startade frilansfotograferna Peter DiCompo och Austin Merill projektet Everyday Africa. Med hjälp av kameran i mobiltelefoner försöker projektet att sprida bilden av vardagen i några av Afrikas många länder. Timingen är ingen slump –  antalet mobilanvändare i Afrika växer i allt snabbare takt. 

Afrika har under decennier framställts som det oändliga lidandets kontinent. Krig och svält här präglat många fotografers porträtt och har eventuellt bidragit till en förenklad bild av en komplex kontinent. Everyday Africa är ett försök att nyansera denna bild genom att sprida scener från vardagslivet.

Allt vad som behövdes för att starta projektet var en mobiltelefon som kunde ta foto och uppkoppla mot internet. Som ett resultat av kontinentens snabba telecomutveckling har världen, genom projektet Everyday Africa, getts en större möjlighet att få inblick vardagslivet i Elfenbenskusten, Zimbabwe eller Ghana.

För utvecklingen går snabbt. En undersökning av bland annat Deloitte förra året, konstaterar att antalet mobiltelefonanvändare i Afrika söder om Sahara har gått från 1% 2000 till 56% 2012. Idag finns det över 454 miljoner användare i regionen. I Angola är 60% av befolkningen mobilanvändare enligt undersökningen.

Ytterligare en indikator på utvecklingen är att Samsung, som i dag är världens största tillverkare av mobiltelefoner, har Afrika som sin andra största marknad. Den är samtidigt den snabbast växande. Och användningsområden är många, möjligheten för civilsamhället att dra nytta av utvecklingen, likaså. I Angola finansierade exempelvis EU ett sms-system som under valet 2012 gav användare praktisk information om vart och hur man skulle rösta.

Av de fem länder som Afrikagruppernas bedriver utvecklingsamarbete i är Zimbabwe och Sydafrika de enda länderna som än så länge finns representerade i Everday Africa. Men vem vet, kanske kan vi få de övriga att dyka upp?!

Följ Everyday Africa på Instagram @everydayafrica eller kika in på tumblr: http://everydayafrica.tumblr.com

Här kan dessutom läsa mer om projektet: http://www.everydayafricaproject.com/

Har du mer tid över så titta på CNNs Christine Amanpours intervju med en av grundarna.

Photo by Peter DiCampo - AbidjanPhoto by @glennagordon - LagosPhoto by Charlie Shoemaker - Cape TownPhoto by Jane Hahn - AddisPhoto by @lindsay_mackenzie - MaloboPhoto by @glennagordon - TimbuktuPhoto by Swazi Dlamini - SwazilandPhoto by @laurael_tantawy - SinaiPhoto by Jane Hahn - AccraPhoto by Holly Pickett - Mentao Refugee CampPhoto by Holly Pickett - KoldaPhoto by @janehahn

Från Everyday Africa. Foton av (från vänster till höger):

Peter DiCampo – Abidjan

@glennagordon – Lagos

Charlie Shoemaker – Cape Town

Jane Hahn – Addis

@lindsay_mackenzie – Malobo

@glennagordon – Timbuktu

Swazi Dlamini – Swaziland

laurael_tantawy – Sinai

Jane Hahn – Accra

Holly Pickett – Mentao Refugee Camp

Holly Pickett – Kolda

@janehahn – Lagos

 

Recent Posts