Valmanifestet presenterat

tre-gubbar-for-ancworking-together-t-shirt Runt 85 000 personer lyssnade i lördags på ANCs ordförande och huvudtalare Jacob Zuma när han presenterade partiets valmanifest i två fullsattta fotbolls- och friidrottsarenor i centrala East London. De gula ANC-tröjorna lyste upp den molniga dagen, ANCs flagga vajade stort och folk knöt näven i kampgest när stämningen trappades upp av körens sång och dans mellan de många talen.
Jacob Zuma, iklädd samma t-shirt som de många supportrarna, dansade så som han brukar när han steg upp på scenen för att hålla sitt tal på valtemat: Working togheter we can do more. Zuma berättade att manifestet innehåller fem prioriterade områden: jobb, hälsa, utbildning, matsäkerhet och kamp mot korruption och brottslighet.
Jag tittar mig runt omkring när han uppehåller sig kring kampen mot korruptionen. Inte ett enda ansikte visar något annat än stor beundran. För mig känns det underligt, medveten om att han är misstänkt för korruption, bedrägeri och illegal affärsverksamhet. Visserligen sa domstolen i höstas att hans fall inte kan tas upp i rätten igen, men det domslutet överklagades och i dag kommer rättens nya beslut att offentliggöras. Zuma är helt oberörd. Och hans stöd från ANCs medlemmar verkar vara enormt. Likaså är stödet från de båda alliansparterna Cosatu, fackföreningsrörelsen, och SACP, kommunistpartiet, starkt. Båda lovar fullt stöd i valet och SACP kommenterar dessutom manifestet med att det ser bra ut för arbetarklassen. Politiska analytiker är mer skeptiska och menar att manifestet inte innehåller något nytt, utan bygger på det ANC under före detta president Thabo Mbeki startat.
Mer om situationen i Sydafrika före valet kommer i nästa nummer av Afrikagruppernas magasin Södra Afrika.

Recent Posts