Välgörenhetens misslyckade välgörande

Kanske är det just avsaknaden av kunskap som på något plan gör det lättare att bry sig om människor långt bort. Att hitta lösningar på problem vi inte vet något om är enkelt.

Den amerikanska filantropen Peter Buffet kom efter år av godhjärtade gåvor till behövande i Afrika fram till slutsatsen att kanske var det mer en handling för att få honom att må bättre än för någon annans skull. Särskilt med tanke på att han faktiskt inte visste något om problemets ursprung.

”Ju fler liv och samhällen som förstörs av systemet som skapar stora rikedomar för få, desto mer heroiskt låter det att ‘ge tillbaka‘. Det är vad jag skulle kalla samvetestvätt –må bra av att ackumulera mer än någon människa någonsin skulle kunna göra av med för att sen strö en del av det omkring sig som en i form av välgörenhet. Men det här behåller ju bara strukturen av ojämlikhet intakt.”

Den pånyttfödde filantropen har naturligtvis rätt. Förutom att cementera orättvisa strukturer så reproducerar det även koloniala stereotyper om att Afrikanska länder inte kan hitta lösningar till sina problem. Att någon (vit) utifrån sitter på svaren. Att någon (vit) också sitter på moralen. Videon nedan beskriver förhållandet på ett mycket underhållande vis!

Agnes Nygren, kommunikatör Sydafrika

Det här inlägget är del i vår bloggserie om afrikanska stereotyper. Läs gärna också föregående inlägg:

Profilbilder –Afrikas gåva till Väst

Bob Geldof slår nya rekord i konsten om välmenande förnedring

”Jodå, vi vet att det är jul” -Afrikanska musikers svar till Bob Geldof.

Förvirrande budskap om landet Afrika

Afrika storsatsar för att rädda Norge

Recommended Posts