Våldet mot protesterande medborgare trappas upp

pfSå har det hänt igen. Ännu en aktivist från Abahlali base Mjondolo har skjutits till döds. Kvinnan, Nqobile Nzuza, hävdas av Abahlalimedlemmar ha skjutits av lokala polischefen klädd i civila kläder. Sammanlagt har nu tre aktivister från det informella bosättningsområdet Cato Crest i Durban dödats. Även denna gång i samband med protester mot det statliga bostadsprojektet. Nqobile var bara 17 år gammal och hon sköts med två kulor i ryggen.

Abahlali säger bland annat detta i sitt pressmeddelande:

Det här är polisarbete som ämnar att skjuta för att döda. Det är precis det här gensvaret polis och politiker lovat alla de som tänkt protestera. Polisen är redo att döda för att underkuva kamp för riktig rättvisa och frihet.

I Cato Crest har vi illegalt tvångsförflyttats nio gånger. Domstolsbeslut har sonika ignorerats och samtidigt har Landinvasions enheten aldrig arresterats. 26 juni 2013 mördades Nkululeko Gwala i Cato Crest. Ingen arresterades för brottet. Vi vet att fallet inte utretts ordentligt. Tre månader tidigare mördades Thembikosi Qumbelo. Återigen brister utredningen och ingen har arresterats. ANC medlemmar hotar oss öppet med mordhot och polisen agerar aldrig emot dem.

Imorse blockerades vägen av 500 Abahlalimedlemmar i Cato Crest. Anledningen till vägblockaden är att trots att vi marcherade i tusental den 16 september har vårt memorandum ännu inte besvarats. Vi krävde ett svar. I memorandumet krävde vi ett  stopp på illegala tvångsförflyttningar, stopp på korruption, stopp på söndra och härska metoder, stopp på påståenden om att xhosa-talande människor är nya i Durban, stopp på lögnen om att xhosa-talande människor bör återvända till Transkei.

Abahlalimedlemmar säger att de sett chefen för Cato Manor polisstation skjuta Nqobile Nzuza vid vägblockaden imorse. De säger att han inte bar sin uniform när han mördade henne men att han senare kom tillbaka i sin polisuniform. Våra medlemmar vittnar om vad som hände och är villiga att berätta för alla vad de såg.

Läs mer om Afrikagruppernas partner CLP och deras stöd till Abahlali och andra nyligen utförda dödsskjutningar i Cato Crest i ett tidigare blogginlägg.

Recommended Posts