Valdagen är här!

Idag går sydafrikanerna till valurnorna för att utöva sina demokratiska rättigheter och delta i lokalvalen. Upptakten till valet har tenderat att beskrivas som ”ett riktigt skitval” i sydafrikansk media. Valfjäsket har till stor del kommit att snurra runt människors tillgång till toaletter och hur vilket-parti-det-nu-är-som-håller-stafettpinnen gjort för att förbättra saken för landets fattiga.

Democratic Alliance, DA, som sitter vid makten i Västra Kapprovinsen fick i höstas sina fiskar varma efter att de låtit uppföra femtio toaletter i Khayelitsha –kåkstad utanför Kapstaden. Toaletterna saknade dörrar…tak…och väggar och var placerade mitt bland husen. Vilket innebär att lite morgontid på muggen blir en fråga för alla grannar att se. ANC vädrade morgonluft i röstningsvärvandet. Bara för att själva råka i blåsväder en dryg vecka innan valen då det framkommer att likadana toaletter uppförts i den ANC-kontrollerade Free State provinsen och även där blivit lämnade halvfärdiga.

Klicka här för att se Zapiros politiska satir fånga toalettkonflikten mellan väljare och partier i Mail and Guardian.

Moni Salie vid valurnan i Kapstaden

Moni Salie vid valurnan i Kapstaden

När jag idag gick förbi min lokala vallokal stannade jag till för att prata med Moni Salie. Hon hoppas att hennes röst kommer göra skillnad och att dagens val kommer skapa förändring för landets fattiga. ”Särskilt bostadsfrågan måste åtgärdas. Landets fattiga kan inte vänta längre!” –säger Moni.

Valet handlar om grundläggande välfärdssatsningar. Det handlar om tak över huvudet och toalettbesök som inte blir till offentliga angelägenheter. Under ytan bubblar frustration över den korruption som antas ligga till grund för halvfärdiga byggnadssatsningar. På ett boksläpp för en bok skriven av människor som tvångsförflyttats två gånger och nu residerar i ett slags temporärt läger gjordes en för mig tydlig summering av Mncedisi från rörelsen Anti Eviction Campaign : ”Regeringen utnyttjar fattiga för att främja sina egna syften  snarare än att främja de fattigas intressen.”

 

Recommended Posts