Våga vara besvärlig!

Wendy Pekeur med lantarbetare på demonstration i Stellenbosch.

Wendy Pekeur med lantarbetare på demonstration i Stellenbosch.

Nyligen befann jag mig på University of Cape Town för att lyssna till Wendy Pekeur hålla föredrag. Wendys första jobb var på en farm, som säsongsarbetare. Idag är hon en feministisk aktivist och var 2004 med och startade Sikhula sonke -ett fackförbund för kvinnliga lantarbetare.

”Det fanns ett stort behov av organisering för säsongsarbetare. Majoriteten av fackföreningarna  är till för heltidsarbetare medan majoriteten av kvinnliga lantarbetare är säsongsarbetare. Det vill säga, man har endast en inkomst en kort period av året, resten av året är man  beroende av sin man.”

Inte mycket har förändrats på farmerna sedan apartheid försvann. Nära all mark ägs fortfarande av vita och arbetarna som bor och arbetar på farmen har få om några rättigheter alls. Plåtskjul verkar som bostad, utan vatten och el. Ofta är det mannen som har heltidsanställning och skulle han bli avskedad blir han vräkt, vilket då också gäller hans fru eftersom hon som säsongsarbetare har usla arbetsvillkor. Mammaledighet är en fråga för godtycklig förhandling och det är fortfarande vanligt att arbetare får betalt i vin. Korrelationen mellan alkoholkonsumption och kvinnovåld är inget nytt under solen i Sydafrika, i Sverige eller annat valfritt land.

Studenterna frågade hur de kunde bidra till att lantarbetarnas situation förbättras. Svaret är detsamma oavsett var i världen frågan ställs. När du handlar vin fråga hur det tillverkats, vilka arbetsförhållanden som råder på farmen.  Får arbetarna betalt i vin?  Vilka nationella certifieringar finns för vintillverkning och följer just den här producenten dem? Minimilön? Går en minimilön att realistiskt överleva på? Pensioner, sjukförsäkringar, skyddskläder vid besprutning etc. Blir det svettigt för systembolaget så välj en rättvisemärkt flaska istället.

Minns att det är säkert lättare att ställa frågan än att svara på frågan. Med tillräckligt många besvärliga frågor från besvärliga systembolagskunder kanske vi får ett vin- och spritmonopol som kan garantera att människors livssituation bland vindruvsrankorna är dräglig. Sätt det i system för all del ”Tjena Kalle, var är du på väg?” ”Äh, ska köpa  en flaska rött till söndagssteken och dra ett strå till den globala arbetarkampen.”

Sikhula sonke är en av Afrikagruppernas samarbetspartner. Vill du stödja dem så gör du det enkelt här.

Vill du läsa mer om kampanjen ”Rättvist vin 2011″och/eller mejla Systembolaget för att framföra din mening om farmarbetares arbetsvillkor så kan du göra det här

Recommended Posts