Vad skulle Palme ha sagt?

Idag är det 25 år sedan Olof Palme mördades i Stockholm, ett faktum som uppmärksammats på flera håll. En kandidat till posten som SSU:s ordförande förklarar i VLT att Palme inte hymlat om Libyen på det sätt dagens svenska regering gör. Hymlade gjorde Palme inte heller om Sydafrika under apartheid. Vid folkriksdagen mot apartheid höll Olof Palme ett tal som du kan läsa i sin helhet på olofpalme.org

Då sade han bland annat ”Vad vi bevittnar i Sydafrika är en ond cirkel av ökat våld till försvar för ett system som redan är dödsdömt. Det är bara kortsiktighet, ett förnekande av verkligheten så som den ser ut som får den vita minoriteten att klänga sig fast vid makten genom fortsatt förtryck av sin egen befolkning och terror mot grannarna. De vita måste förstå att det ligger i deras eget intresse att förhandla om en fredlig lösning medan en sådan lösning alls är möjlig. I detta läge är reaktionen från resten av världen ytterst viktig. Trycket på regeringen måste öka. Det måste vara helt klart för minoritetsregimen att den inte har något stöd hos omvärlden” (min översättning).

Tänk om svenska politiker kunde hålla en linje för folks rättigheter mot diktaturer och förtryck även idag. Istället mumlar Carl Bildt och co i skägget. Sanningen är ju den att ekonomi alltid går före folk, tycker man något annat är man en drömmare och idealist som borde ta och växa upp och inse livets fakta. Och ägnar man sig särskilt åt en fråga så får man genast skit för att man inte med samma glöd försvarar offren i någon annan situation. Oftast är de som klagar på detta den typ av person som aldrig engagerar sig för något alls.

Vissa dagar får idealisterna iallafall rätt. Vissa dagar är det cynikerna som är djupt naiva, skriver The Economist i sin ledare. ”Hårdnackade studenter av realpolitik gillar att tänka att de är de enda som ser världen som den är, och att de som strävar efter mänskliga rättigheter och demokrati har huvudet bland molnen. I deras värld var mellanöstern inte redo för demokrati, araber inte intresserade av mänskliga rättigheter och ledarna det enda bålverket mot en islamistisk revolution. Men efter vågen av sekulära protester är det cynikerna som verkar vara utan koll, och idealisterna har visat sig vara realisterna.”

Även Sydafrikas regering föll utan inbördeskrig. Cynikerna väntar fortfarande blodtörstigt på raskriget i Sydafrika som envetet vägrar infinna sig. Palme var inte perfekt, och vem kan väl vara det. Men när han sköts på Sveavägen för 25 år sedan blev underskottet av realistiska idealister inom storpolitiken mycket större. Som tur är finns hopp om att dessa kan återfinnas på andra platser, som Tahrir Square till exempel.

Recommended Posts