Vad händer nu?

Ja, efter gårdagens domstolsbeslut kring korruptionsanklagelserna mot ANCs ordförande och presidentkandidat Jacob Zuma (se gårdagens inlägg) har diskussionerna gått höga kring vad beslutet kommer att betyda för Sydafrika, ANC och för valet i år.
Rent ekonomiskt sjönk randen till sitt lägsta på tre veckor. Domstolsbeslutet skapade mer oro på en redan nervös marknad, sa de ekonomiska analytikerna.
De politiska analytikerna var överens om att beslutet troligen inte kommer att medföra särskilt stora valförluster för ANC, då de som väljer ANC också stödjer Zuma. Han ingår liksom i paketet.
Däremot spekulerar många i hur ANC och Zuma ska hantera beslutet som ju innebär att Zuma kan bli åklagad för korruption igen samtidigt som han sitter som landets president (om ANC vinner valet).
Antingen kan ANC nu före valet se till att ändra konstitutionen så att en sittande president får immunitet och inte kan åtalas. Detta är möjligt då ANC idag har mer än 2/3 majoritet i parlamentet.
Om detta är den väg partiet vill gå måste de handla snabbt. Bildandet av det nya partiet Congress of the People, Cope, kommer att innebära att ANC troligen inte kan nå 2/3 majoritet i det kommande valet. Analytiker tror att ANC kommer att hamna runt 60 procent, vilket inte räcker för att ändra konstitutionen.
Ett annat alternativ skulle vara att Zuma försöker nå en uppgörelse med åklagarmyndigheten, men det skulle också innebära att han måste erkänna att han är skyldig, vilket troligen inte är ett realistiskt alternativ.
Det mest troliga alternativet enligt analytikerna är att Zuma nu överklagar beslutet eller försöker få domstolen att avskriva fallet för gott. Som skäl kan han då ange att det rättsliga förfarandet varit så långdraget att det inte längre går att behandla frågan opartiskt och att det därmed skadar hans anseende och rykte.

Recommended Posts