Utländska reaktioner på främlingsfientligheten i Sydafrika

Boa Monjane från La Via Campesina i Moçambique protesterar mot den sydafrikanska regeringens handlingsförlamning.

Boa Monjane från La Via Campesina i Moçambique protesterar mot den sydafrikanska regeringens handlingsförlamning.

De senaste attackerna av främlingfientligt våld i Sydafrika har genererat starka reaktioner från framförallt andra afrikanska länder. Många länder har uttryckt djup besvikelse över hur deras landsmän behandlas i Sydafrika.

16 länder som ingår i den ekonomiska västafrikanska unionen* (Economic Community of West African States) sa i ett uttalande att det var beklagligt att:

”samma människor, vars nationer offrade sig för att hjälpa sydafrikaner kämpa mot och övervinna apartheid, idag anses vara invandrare och hackas till döds på barbariska sätt”.

Privatpersoner från afrikanska länder har protesterat mot sydafrikanska ambassader och vid sydafrikanska företag. Den största gränskontrollen mellan Sydafrika och Moçambique har periodvis varit stängd den senaste veckan då bilar med sydafrikanska registreringsskyltar blivit stenade av moçambikier som också stängt av motorvägen för att hindra sydafrikaner att ta sig in i landet.

Förutom att länder som Zimbabwe, Demokratiska Republiken Kongo, Somalia, Zambia och Nigeria förbereder evakuering av sina medborgare har flera redan verkställt bojkotter mot Sydafrika, som har enorma ekonomiska intressen på kontinenten.

Kulturbojkotter finns nu i flera länder. Zambias statliga radiokanal spelar ingen sydafrikansk musik. Sydafrikanska artister med planerade spelningar i Zimbabwe är inställda. Sydafrikanska sångerska Kelly Khumalo tvingades ställa in en konsert i London.

Sydafrikanska livsmedelsaffärer finns över hela kontinenten och från allt fler länder hörs upprop om konsumentbojkott. Konsumentföreningen i Malawi hotar att de själva kommer stänga sydafrikanska affärer som Shoprite (livsmedel) och Game (husgeråd och teknik) nu på fredag.

Nigerias nyvalda regering har gett sydafrikanska regeringen ett ultimatum. Om inte våldet upphör kommer all sydafrikansk affärsverksamhet stängas ned. Nigeria är en stor handelspartner för många sydafrikanska företag. Telekommunikationföretaget MTN har till exempel dubbelt så många användare i Nigeria som det har i Sydafrika och står för 37 procent av MTN:s totala avkastning. Om hotet skulle verkställas kommer Sydafrikas hela ekonomi att påverkas.

Sydafrikanska energi-och kemikalieföretaget SASOL har under förra veckan skickat hem alla sina sydafrikanska arbetare från Moçambique. Företaget hävdar att de inte kan garantera migrantarbetares säkerhet från arga och potentiellt hämningslystna människor utanför arbetsplatsen.

Under helgen verkar våldet i Durban hållits stången. Men attackerna har däremot fortsatt i Johannesburg, framförallt i förorterna Jeppestown och Alexandra. Medan kritiken växer utomlands har Sydafrikas politiker vaknat. President Zuma ställde in sin planerade resa till Indonesien och besökte istället två av Durbans flyktingläger. Kung Goodwill (vars uttalande om att invandrare bör packa ihop och åka hem ska ha startat attackerna) har sammankallat till manifestation mot våldet i en av Durbans fotbollsstadion. Medan polisen har gripit tre misstänkta för mordet på moçambikiern Emmanuel Sithole som attackerades och dog på sjukhus i lördags morse.

Agnes Nygren

Kommunikatör, Johannesburg

Recommended Posts