Ursäkten lam och senkommen

Nu har Jacob Zuma bett om ursäkt för att han satt ett barn till världen utanför även de mer generösa ramar för anständigt kärleksliv som tradition med polygyni tillåter. Ursäkten satt långt inne, och han säger själv att den kommer efter stort tryck på familjen och partiet. När Zuma blev partiledare 2007 sägs han ha lovat partiledningen att det inte skulle bli några nya skandaler. Envisa rykten i pressen säger att många inom partiet är djupt missnöjda med den senaste skandalen. Ursäkten imponerar heller inte, han sa ju ungefär likadant efter våldtäktsrättegången, men ändrade inte beteende.
Hittills har jag inte hört någon försvara Zuma. Den reaktion som kommer närmast ett försvar är att detta handlar om hans privatliv.

Britt-Marie Mattson skriver om saken i Göteborgsposten, men slarvar, Zuma har ingått äktenskap fem gånger och har nu tre fruar. Nkosazana Dlamini-Zuma, nu minister i regeringen skilde sig från honom, och Kate Zuma begick självmord. Att oppositionen kritiserar presidentens agerande hårt är knappast förvånande, det intressanta nu är anhängarnas och allianspartners tystnad eller rent ogillande.

Recommended Posts