Tutu står för mysstämningen, som vanligt

Så samlades vi igår, aktivister från hela världen tillsammans med arrangörerna bakom kampanjen We have faith -climate justice now! som är ett inter- och intra-religiöst initiativ med trosbaserade organisationer från hela Afrika.

Att för mig återge händelsernas förlopp ser jag som en smula trist. Nedan följer därför istället Desmond Tutus tal!

-En gång, för inte så länge sen, kämpade vi mot en fiende -apartheid. Idag har vi en ny fiende som ingen kan bekämpa på egen hand -klimatförändringar. Vi kunde inte besegra apartheid utan det samlade internationella stödet. Idag bereder vi oss för kampen mot den globala uppvärmningen.

-Man har sagt mig att vissa länder vägrar skriva under ett bindande avtal. Till dem skulle vi vilja säga: Det här är vårt enda hem -rik som fattig. Om vi förstör det är vi ute ur leken. Till och med de rika… (paus som följs av Tutus distinkta fnitter). Till och med de rika kommer vara ute ur leken! Så, till de rika: för er egen skull bjuder vi in er. Kom till den rätta sidan! Vi, de fattiga, kanske dör ut snabbare, men ni kommer att följa oss till graven. Och på andra sidan kommer vi sitta och vänta på er. Och när ni kommer kan vi säga:

-AHA! Vad var det vi sa! Ni klarar er inte utan oss!

-Gud berättar en vacker historia. Den första människan… bodde i en trädgård! Det är meningen att vi ska bo i trädgårdar. Inte en öken. Utan i en trädgård. Vi känner filisofin om Ubuntu. Vi finns för att ni finns, jag finns för att andra finns. Vi är menade att leva ihop, som En familj. Vi tillhör alla familjen mänskligheten och det är meningen att vi ska bry oss om varandra!

Här kan du se ett klipp från gårdagen och delar av Tutus tal.

Religiösa ledare från när och fjärran som stöttat kampanjen tackades och bjöds in närmare scenen.

De flesta av oss minns kanske fotboll VMs-fenomenet Vuvuzelan som något oljudsskapande men när de här killarna spelade på dem de lät ungefär som didgeridoos.

Recommended Posts