Tufft, men ändå bättre

På väg till bilen efter ett restaurangbesök i kväll: Två barn sover utanför en port. Mina två flickor håller mig hårt i handen. ”De har nog sina föräldrar nånstans utanför stan”, säger den äldsta. Jag hoppas hon har rätt.
Men att bo utanför stan behöver inte betyda att man har det bättre, som hennes kommentar önskade. Tvärtom. Tänker på en kvinna som intervjuades på TV för ett tag sedan. Hon bodde i en av stans förorter, i ett skjul där vattnet rusade över golvet när det regnade. Reportern frågade varför hon inte återvände hem: ”Aldrig svarade hon. Livet är tufft här, men det är ännu värre ute på landsbygden, jag återvänder aldrig.”
I går besökte en lokal politiker ett litet samhälle på landsbygden här i Östra Kap. Invånarna bad politikern se till att de får paraffin tills de får elektricitet, som de har blivit lovade till år 2012. De bad också om en mobil vårdcentral, eftersom det inte finns några vägar till den vårdcentral de är hänvisade till i dag. ”Blir någon sjuk måste vi bära dem flera kilometer,” sa en av invånarna.
Fast jag undrar om de sovande barnen verkligen har valt att sova utanför en port, utan föräldrar eller familj. Även om det möjligen skulle vara bättre än på landsbygden. Inget barn skulle väl välja att inte ha någon att hålla hårt i handen när verkligheten känns otrygg och skrämmande.

Recent Posts