Tolv döda av vädret

Bara i Östra Kapprovinsen har tolv personer dött sedan i söndags på grund av vädret. På första sidan av dagens morgontidningen visar man en bild av en man som frusit ihjäl i natt. Det var bara sex grader och storm och regn.
Jag klagar att jag fryser, jag som ändå har varma kläder, riktigt hus, element och möjlighet att köpa ännu varmare kläder. Tänker på alla de som inte har hus eller har hus som inte står emot kylan och vinden och regnet. Plåtskjul lappade med kartonger.
På samma första sida i tidningen berättar man också vad som händer när man håller på att frysa ihjäl, hur man kan se signalerna på att kroppen blir alltmer nerkyld. Och hur man ska motverka att det händer.
I de delar av provinsen där det är minusgrader ber man folk hålla sig inomhus för att hålla värmen. Samtidigt varnar man för att tända eldar, rädslan för att bränder ska bryta ut i informella bosättningar är stor. Flera har redan rapporterats där inte bara husen brunnit ner, utan också folk bränt inne. I vissa områden går barnen inte i skolan, eftersom många skolor är så dåliga att det skulle vara alldeles för kallt. Vägar har stängts av där det kommit mycket snö. I bergskedjan Katberg räddades sex män sent i natt. De hade fastnat med bilen i snön när de skulle reparera några telefonledningar.
I dag har stormen bedarrat, men det regnar fortfarande. Man räknar med att hela veckan blir kall med regn och snö.
Värmde barnens kläder på elementet i morse, de var iskalla när vi tog ut dem från garderoberna. Skolan tillåter att de tar med sig filtar som de kan svepa in sig i under lektionerna. Även vantar och halsdukar är nu tillåtet som komplement till den annars inte så varma vinteruniformen.

Recent Posts