Tidig Uhurumorgon

Lade mig sent igår efter en film med en god vän. Vaknade bryskt kl 8.25 – mycket tidigt för en lördag tycker JAG – av att en zimbabwisk bekant ringde och sa
– Vi är i East London nu!

De skulle till Port Elizabeth var planen och komma till East London senare, men hade missat bussen. Bara att hämta och se till att de fick mat, dusch och Internet. Senare dök fem aktivister från Kapstaden upp. Vi ska nämligen arrangera filmvisning i byn Cata på tisdag, och poetry slam i Cata på fredag och i Mdantsane township på lördag. Zimbabwierna är aktiva i Uhuru Network, läs mer om dem på deras blogg. De vill producera radio men har inte tillstånd, så planen är nu att göra radio på CD, helst även podcast. Internettillgång är ett stort problem, finansiering är ett annat.

Folk i Zimbabwe hade förväntat sig värre strömavbrott än vanligt under VM. Eftersom mycket av elen kommer från Sydafrika som måste vara helt säkra på att inga avbrott stör VM tänkte man sig att Zimbabwe skulle nerprioriteras. Men så illa har det inte blivit.
– I mitt område har vi begränsad ström på kvällen, sade min kompis. Så, vi kan alltid se eftermiddagsmatcherna, men oftast kan vi glömma kvällsmatcherna.

Ett annat samtalsämne över frukosten var det kommande valet och i vilken utsträckning det kommer att riggas.

Recommended Posts