Tema – Spanien, Estland, Afrika. Hmmm?

Hej!
Hur tänker ni när ni väljer tema för bokmässan? Att man ena året kan
ha Spanien eller Estland och nästa en hel kontinent – Afrika. Har det
att göra med att Afrika ligger en bit bort?
mvh
Viktoria

Hej Viktoria,
Tack för ditt mail.

Vi på Bokmässan har varje år ett tema som vi uppmärksammar lite extra. På senare år har det ofta varit enskilda länder eller språkområden (förra årets spanskspråkiga tema innefattade även författare från de spansktalande delarna av Sydamerika). Tidigare har vi även haft andra typer av teman, som t ex 2006 års yttrandefrihetstema.

Utöver detta brukar det finnas några mindre temaavdelningar. Förra året uppmärksammades t ex Märkesåret 1809 (då Sverige och Finland skildes åt) med egen monter och flera seminarier.

Till årets mässa har vi, tillsammans med vår samarbetspartner Nordiska Afrikainstitutet, alltså valt att sätta fokus på Afrika och afrikansk litteratur.

Det är förstås inte möjligt att täcka hela den afrikanska litteraturen under fyra dagar. Inför valet av Afrika som tema har vi noga övervägt att bara presentera ett land eller en region. Vår slutsats är emellertid att det för Bokmässans besökare är intressantare att mässan försöker spegla den enastående bredden i afrikansk litteratur. Därför har Bokmässan valt att inkludera hela den afrikanska kontinenten i årets tema.

På mässan som helhet blir det som vanligt ett stort internationellt deltagande som inkluderar såväl Afrika som andra delar av världen.

Vänliga hälsningar
Henriette Andersson

Recent Posts