Tanken på regionalt organiserade hemsjukvårdare är svindlande

Underskatta aldrig förmågan i en liten grupp av engagerade människor att förändra världen. De är faktiskt de enda som någonsin har gjort det. -Margaret Mead

Afrikagrupperna samlade nyligen alla våra hivpartners för att gemensamt slå kloka huvuden ihop. En global finansieringskris hotar sektorn. Många framsteg på området har gjorts vilket dragit ner hastigheten  på spridningen och på vissa håll vänt kurvan till nedåtgående trend. Men om förlorat finansiellt stöd plötsligt drar undan mattan på lokala organisationer, eller regeringars hela hivprogram, riskerar vi att snabbt förlora de framsteg som gjorts.

Oron inför framtiden är därför påtaglig i södra Afrika. För att vara en fråga som har såna oerhörda konsekvenser för folkhälsan är sektorn alldeles för beroende av extern och utländsk uppbackning och därmed extremt sårbar när världssamfundet ändrar intresseriktning. Afrikagruppernas partner såg utmaningar relaterat till smittspridning rörande; Växande samhällsklyftor, Kvinnors fattigdomsutsatthet, Attacken på gayrörelsen, Statligt förtryck som leder till migration och som i sin tur kan få konsekvenser av främlingsfientlighet, Brist på politisk vilja och ett Civilsamhälle i beroendeställning.

Det var den deprimerande biten, men det finns ett uttryck som säger att ur kris föds förnyelse. Eller för att citera Slavoj Zizek –Jag är är en pessimist eftersom vi går mot mörkare tider. Men jag är en optimist av precis samma anledning. Pessimism betyder att saker kommer gå åt h-vete. Optimism betyder att det är precis då förändring är möjlig.

Kelvin Hazangwi visar på PADARE´s kreativitet vad gäller att attrahera (fotbollsintresserade) män till jämställdhetskampen

Kelvin Hazangwi visar på PADARE´s kreativitet vad gäller att attrahera (fotbollsintresserade) män till jämställdhetskampen

Våra partner i Namibia, Sydafrika, Mozambique, Angola och Zimbabwe var rörande överrens om att alla regeringarna i respektive länder skulle kunna ta ett mycket större statligt ansvar för sina epidemier. Medicinen lydde: Påverkansarbete, Lobbying, Massmobilisering där de som berörs av hiv själva sätter agendan och Solidaritet över landsgränser.

Solidaritetssamarbeten ska i en kontext av statligt förtryck och minskat demokratisk svängrum inte ses som ett moraliskt politiskt ståndtagande. Solidaritet är helt enkelt en nödvändighet, en överlevnadsstrategi. Och i denna kontext kan det vara mycket svårt, och stundtals livsfarligt, att försöka bedriva påverkansarbete i det egna landet. Det är just då extern press och lobbying blir avgörande.

De progressiva, kreativa och konkreta regionala förslagen avlöste varandra. Första aktivitet går av stapeln redan denna månad. Wellness Foundation bjöd in till ett forum för hemsjukvårdare. Vårdgivarna spelar i alla fem länder en avgörande roll för hivvård. De  är arbetskraft tagen för given, av stater som utan dem skulle se sina länder nära gå under av epidemin. Majoriteten är kvinnor som ofta ser sitt arbete som ett livskall. Med arbetsuppgifter som i en patriarkal värld varken uppskattas, erkänns eller ersätts. Många har dock fått nog av nuvarande situation. Tanken på regionalt mobiliserade och organiserade hemsjukvårdare är svindlande. Ett citat jag kommit bära nära mitt hjärta hämtas ur anti-apartheidkampen och lyder When you strike a woman, you strike a rock. Vilket försöker säga, du kan utsätta oss för mycket, vi är tålmodiga men när kvinnor fått nog kommer du inte längre. I solidaritet med varandra skulle dessa kvinnor kunna förändra hivvården i södra Afrika som vi känner den.

Som redan hummats om kommer det inom kort skrivas mer om hemsjukvårdare  av två av Afrikagruppernas medlemmar här på bloggen. Maria och Monica kommer tillbringa två dagar på Wellness Foundation och också delta på det forumet. Här kan du se en kort video av Aids Response/Wellness Foundation om hemsjukvårdares livssituation.

Recommended Posts