Tänk vad hemskt om regeringar tvingas respektera mänskliga rättigheter

Företag i USA, Tyskland, Japan och Sydafrika oroas av den sydafrikanska regeringens uppfattade nya linje i förhållande till de sju år gamla kraven på upprättelse från offer för apartheid gentemot internationella storföretag som gjorde affärer med apartheidregimen. Regeringen Mbeki var emot aktionen och informerade domstolen i New York om att fallet inkräktade på Sydafrikas suveräna rätt att hantera frågan om kompensation på sitt eget sätt. Han ville inte riskera investeringar i Sydafrika. USA stödde den linjen och detta övertygade domare Sprizzo att inte ta upp målet.

Efter Sprizzos död togs målet upp i allafall av domare Scheindlin som ignorerade de båda regeringarna. Scheindlin avgränsade målet till att gälla företagen Ford, Daimler, General Motors, IBM, Fujitsu och vapenföretaget Rheinmetall. När Zuma tillfrågades om saken under sitt besök i New York nyligen tolkades hans svar som ett stöd för att fortsätta med fallet. Farhågorna är att fallet ska avskräcka från investeringar i Sydafrika och öppna upp för liknande rättsfall i andra länder. Hundratals andra företag har haft liknande förehavanden med det gamla Sydafrika som dessa sex. Ekonomen Joseph Stiglitz som mottagit Nobelpriset i ekonomi, säger att det inte finns någon anledning att anta att en fällande dom skulle ha negativa följder för investeringsklimatet i Sydafrika.

Dave Steward, talesmannen för den sista vita presidenten i Sydafrika, F.W. de Klerk, sade att det var otroligt korkat att ta upp målet.
– Vad i himlens namn vet en domstol i New York om de komplicerade förhållanden som rådde i Sydafrika på åttiotalet? Om vi fortsätter på det här viset kan vilket företag som helst stämmas om det handlar med ett land som inte hanterar mänskliga rättigheter helt perfekt. Ingen kommer att kunna investera i Kina längre, och det vore dåligt för den globala ekonomin.

Ja det vore ju verkligen hemskt. Mitt förslag är att regeringar kanske ska ta och respektera mänskliga rättigheter istället?

Recent Posts