Talet till nationen

”Det är kallt, vått och miserabelt”, inledde kommentatorn utsändningarna från Kapstaden inför president Zumas tal till nationen idag. Militärparaden fick ställas in, och dignitärerna huttrade nog lite innan det femton sidor långa talet var klart. Vädret matchade förutsättningarna att lova förbättringar och satsningar som inte är de bästa nu när recessionen officiellt drabbat även Sydafrika.
Talet låg redan ute på Internet innan det ens inleddes, och analytikerna konstaterade att är pushad från vänstern att spendera mer och sänka räntan och från höger att gynna investerarna.
Trots krisen lovade han lite vidlyftigt att skaka fram fyra miljoner nya arbetstillfällen till 2014. En halv miljon av dessa ska komma till i år, så vi får se hur det går.
Regeringen kommer att bekämpa fattigdomen genom att prioritera tio områden i arbetsplanen för 2009-2014. Ett nyckelområde är utbildning, och där gick han in på detaljer som att det är viktigt att lärarna faktiskt är i skolan och inte våldför sig på eleverna. Gällande utrikespolitiken nämndes särskilt Israel-Palestina, Darfur, Västsahara, Zimbabwe och Madagaskar.
Delar av talet hölls på sotho, zulu och, till extra jubel, något skakig afrikaans.
Mot slutet jublades det ännu mer när Zuma, något malplacerat i just detta tal kanske, lanserar Mandela Day som ska firas varje år på Nelson Mandelas födelsedag den 18 juli.
Talet i sin helhet hittar du här

Recommended Posts