Tal till nationen ikväll

Jag är i Kapstaden för att leta lägenhet bland annat och insåg raskt hur jag underskattat evenemanget Öppnande Av Parlamentet när jag naivt försökte hyra en bil. Inte en enda kärra att uppbåda i hela staden.
– Förutom talet till nationen är det gruvkonferens i stan också, förklarade en av hyrfirmorna efter att hon skrattat klart åt mig.

Jag lyckades låna en bil och snirklar mig fram mellan avstängda gator medan flygvapnet övar uppvisningsflygningar över stan inför det stora evenemang då Jacob Zuma ska tala ikväll.

Nu har jag äntligen ordnat en lägenhet och kan lämna tillbaks bilen och fundera lite mer på det här med talet till nationen. I tidigare tal har presidenten lovat en hel del som inte riktigt hänt. En halv miljon nya jobb till exempel – varefter Sydafrika istället förlorar en miljon. Målsättningen att skapa värdiga arbetstillfällen devalveras till bara arbetstillfällen.

NGOportalen Sangonet frågar sina läsare vad de förväntar sig av talet.
Memeburn.com spekulerar i att Zuma samlat in idéer om talet via Twitterkontot @presidencyZA

Troligen kommer översvämningskatastrofen och jobbkrisen att tas upp. Med tanke på klimatkonferensen i Durban i november kanske klimatfrågan till sist kan uppmärksammas. Hiv/aids och korruption är frågor där Jacob Zumas trovärdighet är låg, men som president lär han tvingas ta upp även dessa frågor. Sen får vi se vad som blir gjort i slutändan.

Recommended Posts