Tack alla som ställt upp för lantarbetarnas sak!

NärbildallahjärtanstextNu är en kampanjmånad till ända. Alldeles nyss var det Alla hjärtans dag och kampanjmånaden för schysta arbetsvillkor för vingårdsarbetare drog igång. Vin, choklad och blommor som vi firar denna kärlekens dag med är inte alltid producerade under lika kärleksfulla förhållanden. Vi startade med att smaka av viner och choklad som producerats på ett etiskt försvarbart sätt. Deltagarna var alla överens om att de gärna betalar lite mer för en vara om de vet att de pengarna återinvesteras hos dem som plockar druvorna eller kakaobönorna.
Gåvoshoppen öppnade för Alla hjärtans dag-hälsningar, på bloggen skrev vi om krav på levnadslön och facebook gick igång med fullt pådrag om kampanjen.
Flera lokalgrupper, som tex i Malmö/Lund, Örebro och Stockholm hade aktioner/manifestationer utanför Systembolaget med flyers och informationsbroschyrer. De informerade om kampanjen Rättvis vinhandel och uppmanade kunderna att välja schyst vin ! Flera kunder var med och visade sitt stöd för lantarbetarnas krav på en lön som går att leva på! I Lund skickades även Alla hjärtans dag-kort till barer, krogar och caféer runt om i området med en uppmaning att ta in fler schyst producerade viner i sortimentet.

I slutet av februari samlades kampanjgruppen för Rättvis vinhandel med representanter från tre kontinenter i Sydafrika. Mest debatterades levnadslöner, strejkerna, rätten till land och sin egen försörjning, en uppförandekod som utgår från arbetarnas intressen och behov samt den värdekedjestudie som gjordes förra året och som visar att nästan 80 % av värdet på en vinflaska stannar i Sverige och endast 3 % går till lantarbetaren. Det är dags för en omfördelning i värdekedjan!
Det genomgående budskapet var Solidaritet.

Fem svenska riksdagsledamöter besökte Sydafrika under en vecka och hade också möjlighet att få en djupare förståelse för lantarbetares villkor och kopplingen till vinet vi köper här i Sverige. De besökte bland annat konferensen, vingårdar och träffade lantarbetare. Vi får se vad de tog med sig hem och vad som kommer ut ur detta – beslutsfattare som de är!

Internationella Kvinnodagen hade också arbetsvillkor på agendan. Vi fanns med på Fryshuset i Stockholm, på Röhsska museet i Göteborg och i Finland var vi med och lanserade deras kampanj för Rättvis vinhandel.

Tack alla ni som varit med och engagerat er under kampanjmånaden, utan er hade ingen hört eller sett något! Nu fortsätter vi kampen för alla människors rätt till schysta arbetsvillkor!

Recommended Posts