Sydafrikas första traditionella gaybröllop

Picture © NewsdzeZimbabwe

Picture © NewsdzeZimbabwe

Sydafrika har en av världens bästa grundlagstiftning för sexuella rättigheter. Till exempel tilläts homosexuellt äktenskap och adoption ljusår före svensk lagstiftning. Men lagstiftning och normvärden går inte alltid hand i hand och hbtqi (homo, bi, trans, queer och intersexuella) personer utsätts för trakasserier, diskriminering och hatbrott.

Ett argument som ibland förs fram är att homosexualitet skulle vara o-afrikanskt. Att det är ett beteende som kommit från västvärlden och därför inte har någon plats i Afrika. Debattprogrammet The big debate hade uppe frågan för ett par veckor sedan, följ denna länk för att ta del av de konservativa tongångarna.

I helgen bevittnade Sydafrika sitt första traditionella homosexuella bröllop. Bröllopet har, på grund av debatten om vad som är afrikansk kultur eller inte, mycket stort nyhetsvärde. Vid giftemål är det vanligt att man har två ceremonier, en juridiskt bindande och en traditionell. För att kunna genomföra den traditionella ceremonien måste byn ha accepterat och gett sitt godkännande till tvåsamheten. Dessa två unga män, Thoba och Tshepo, har alltså sina familjers och bysamhällets stöd för sin sexuella läggning. De tillhör båda folkgruppen Zulu, som under den senaste tiden kritiserats av gayrättsrörelsen efter det att ett antal zuluhövdingar ämnat stärka heteronormen genom ovan nämnda argument. Bröllopet beskrivs som banbrytande för att hbtqi personer ska accepteras i samhället.

Recommended Posts