Sydafrikanska flaggan – en y-front med chili i

Ett skämt cirkulerar på Internet. Det handlar om att fansen som kommer för att se VM kommer att fråga hur man ska tolka sydafrikanska flaggan.

Svaret blir:
Rött är Solen så den är högst upp;
Blått är för Havet, så det är nederst;
Grönt är för Pengarna i mitten;
Svart är för Majoriteten i mitten/vänstern;
Vitt är för Minoriteten som omger pengarna;
Gult är för det Elektriska Stängslet som håller majoriteten borta från pengarna!

Enligt officiella sydafrikanska regeringens uppgifter är den sydafrikanska flaggan ”en sammanställning av de viktigaste delarna av landets flagghistoria”  och att ”ingen universell symbolik bör bifogas någon av färgerna”. Den enda symboliken i flaggan är V-eller Y-formen som kan tolkas som ”konvergens mellan olika delar i det sydafrikanska samhället, med vägen framåt i enighet”. Somliga refererar vanvördigt till denna som ”Y-fronten”. Emellanåt publiceras förklaringar flaggan i olika medier, till och med i regeringens officiella publikationer och tal.
Tre av färgerna – svart, grönt och gult – finns i ANC:s flagga. De övriga tre – rött, vitt och blått – används i nederländska och brittiska flaggorna.  Färgerna vitt och blått fanns också i det gamla Sydafrikas flagga. President FW de Klerk hävdade i sin självbiografi att chilirött valdes som kompromiss i stället för vanligt rött (som Anglo-afrikaner skulle ha föredragit) eller orange (som Afrikaners skulle ha föredragit).

Recommended Posts