Sydafrikansk varujätte kränker angolansk arbetskraft

Utanför Shoprite i Benguelas grannstad Lobito vittnar banderoller om att kampen för bättre arbetsvillkor hos sydafrikanska Shoprites ännu lever kvar. Angolanerna är inte ensam om att resa sig mot den regionala varujätten – i både Moçambique och Zambia har arbetare valt att ta kampen för rättvisare villkor.

"Mot avskendandet av arbetarna". Så lyder slogan på banderollen

”Gör inte inköp hos Shoprite” och ””Mot avskendandet av arbetarna”. Så lyder slogan på banderollen

Nu har även de angolanska shoprite-anställda valt att sätta ner foten. Låga löner och förekomsten av rasism och är bara två anledningar till varför strejken startade. Vad som verkar vara symptomatiskt för Shoprites ledningsrespons är att direkt avvisa alla krav på förbättrade villkor och istället hota de som strejkar. I Lobito avskedades personal pga av strejken.

I och med strejken läggs Angola till listan av länder där det utbrutit strejk mot den sydafrikanska varukedjan Shoprite. En rapport från sydafrikanska Bench Marks Foundation (2009) visade att Shoprites lokalanställda i Zambia, Swaziland och Malawi levde under låga löner och ojusta arbetsvillkor. 

Rapporten visade dessutom att Shoprites importpolicy hade en hämmande effekt på den lokala handeln – istället för att köpa produkter från lokala producenter valde Shoprite att importera livsmedel från Sydafrika – något som tillbakavisades av Shoprite själv.

"Shoprite violates the rights of the workers"

”Shoprite kränker arbetarnas rättigheter”

År 2011 gick zambianska shoprite-arbetare till en landsomfattande strejk med krav om förbättrad pension. Shoprite svarade med att sparka strejkdeltagare. Drygt ett år senare, i december 2012, utbröt det ytterligare en strejk. Den här gången i Sydafrika. 300 arbetare marscherade vid tidpunkten till varukedjans kontor i Johannesburg för att överräcka krav om höjda löner. Enligt nyhetsrapportering avvisades kraven med från Shoprites ledning.

Nästan samtidigt i Moçambique inledde arbetare hos Shoprite en strejk med liknande krav – höjda löner. Efter tre dagars strejk och med uppbackning från arbetsministern nåddes en kompromiss. Kompromissen innebar bland annat att de mest lågavlönade grupperna, med en månadslön på mellan 118 och 185 USD, fick en löneökning på 25 procent. Det kan noteras att en månadslön på 118 USD motsvarar mindre än 5 svenska kronor i timmen för en heltidsanställd. Med löneökningen är timlönen nu 6 kronor.

 

Recent Posts