Sydafrikansk maskot made in China

Den officiella VMmaskoten Zakumi vill höja förväntningarna inför det första afrikanska fotbollsVM. Han är en stolt sydafrikan och vill att hela världen möts i Sydafrika, förklarade Lucas Radebe, fotbollsstjärna och nära vän till Zakumi, på FIFAs hemsida när maskoten lanserades.
Den lille leoparden med grönt hår symboliserar Sydafrika och Afrika genom att vara självsäker, stolt, gästfri, social och varmhjärtad.

Så kom det fram att de små teddyZakumi som ska säljas i Sydafrika  tillverkas i Kina, till råga på allt i en fabrik som brittiska News of the World påstår betalar patetiska löner och där villkoren för arbetarna är eländiga.

Sydafrikanska fackförbundet Cosatu ilsknade till.
– Sydafrika har kapacitet att producera maskoten, men på grund av girighet läggs produktionen i sweatshops i Kina. Vi tänker bojkotta Zakumi och protestera under matcherna tills FIFA börjar bete sig etiskt.

Kinesiska ambassaden protesterade mot beskrivningen av kinesiska fabriker som sweatshops.

– Kina är ett land där vi följer lagar och regler, och har ett välutvecklat system för skydd av arbetares rättigheter. Men det finns alltid folk som på grund av svartsjuka hittar anledningar att kritisera Kina, säger pressansvarige Xiaomei Zhou.

Zakumi kanske får jobba lite mer på det där med att höja stämningen inför VM.

Recommended Posts