Sydafrika går till demokratiska val för femte gången

ballotImorgon går sydafrikanerna till fria val för femte gången. Medan valdeltagandet stadigt gått ner sedan det första valet från 86 procent av befolkningen 1994 till häpnadsväckande 56 procent i valet 2009.

Detta är första gången de så kallade ”födda fria”, det vill säga de som inte föddes under apartheid, får rösta. Aldrig tidigare har så många unga vuxna registrerat sig för att rösta. Gruppen under 40 år står för nästan 50 procent av förväntade röster.

Det finns totalt 33 politiska partikandidater att välja mellan, också det ett rekord. 16 partier sitter just nu i parlamentet.

Vi vet att ta valundersökningar med en nypa salt men de flesta verkar överrens om att African National Congress (ANC) fortsatt kommer vinna stort. Om än kanske inte med den två/tredje-delars majoritet som behövs för att till exempel ändra grundlagen, som partiet tidigare åtnjutit. Vid valet 2009 fick ANC 65,9 procent av rösterna. Kanske är ANC de största förlorarna när röstare inte tar sig till vallokalen. Av de 10 miljoner röstberättigade men icke registrerade hävdade 40 procent att de skulle röstat ANC.

Största oppositionspartiet Democratic Alliance (DA) styr en utav de nio provinserna. De förväntas få sex procentenheters utökad stöd till totalt 22 procent av rösterna.

Politikens (populistiske) rebell och nykomling (partiet startades i oktober 2013) är Economic Freedom Fighter, (EFF) som högljutt och självsäkert deklarerat att de kommer ta över makten. I undersökningar tror man att verkligheten är att de inte kommer ta mer än fem procent av rösterna. Vilket ändå är ett stort steg in på den politiska arenan. Kanske är det EFF som kommer tjäna mest på det stora antalet förstagångsröstare, men det är bara en gissning.

Hur de 25 miljoner röstberättigade och registrerade individerna faktiskt kommer rösta lär vi få se inom de närmaste dagarna. Bloggen hålls uppdaterad.

Recommended Posts