Kung Mswati III fortsätter provocera sin befolkning

Swazilands flagga

Upproren och folkets missnöje i Swaziland rapporteras det lite om i svensk media. Det lilla kungadömet ligger i norra Sydafrika, gränsar också till Mozambique och styrs av Kung Mswati den tredje.

Upproren började i mars 2011 och gavs då mycket mediautrymme i sydafrikansk press. Sydafrikas största fackförening, COSATU, demonstrerade i solidaritet med massprotesterande swazier. Kulturarrangemang bojkottades efter swazisk begäran och strejkerna i landet avbytte varandra.

Under en tid såg det svårt ut för Kung Mswati att hålla massorna stången. Swaziland är ett av världens fattigaste länder och medan två tredjedelar av befolkningen lever under fattigdomsgränsen verkar de enda fungerande vägarna leda till kungapalatset. Burop riktades mot President Zuma när han mot slutet av året beviljade Kung Mswati ett lån på motsvarande drygt 2 miljarder svenska kronor.

Det är lätt att förstå det swaziska folkets frustration över sin monarki. Politiskt är staten totalitär och kungafamiljen styr över landets alla statliga industrier och de inkomster de inbringar. Årets budget som offentliggjordes i dagarna har skapar mer ilska. Budgetkostnader för kungafamiljens lyxliv liksom militära utgifter ökar medan landsbygden tvingas fortsätta sina liv utan vägar, vatten och el. Landet har en av världens högsta hivprevalenser och medan sjukvårdsbudgeten förfarar över 1 miljard kronor reserverades 200 miljoner enkom till kungafamiljen.

Protesternas startskott sammanföll med den arabiska våren och det senaste från kungadömet låter höra att sociala medier ska förbjudas. Sociala medier är förstås bara ett medel eller verktyg för mobilisering och knappast någon orsak till revolution. Att försöka strypa kommunikation genom cencur och blockering av Facebook, Twitter och liknande kanske förvårar snabb kommunikation men det är löjeväckande att tro att det på något vis skulle dämpa missnöjet.

England försökte sig på samma strategi under sina upplopp förra året (samtidigt som man fördömde cencur av sociala medier i arabvärlden). Förslaget möttes inte överraskande av häftig opposition. Att cencurera något som blivit ett informationsålderns vardagsinslag i en demokrati visade sig stöta sig med landets alla läger, för eller mot upploppen.

Jag tror det är säkert att säga, Kung Mswati III, att dina dagar är räknade. Dina levnadsvanor hålls kanske flytande tack vare praktiska vänner i grannländer, ett tag. Men dina vänner har också en befolkning att stå till svars inför. En befolkning som står i solidaritet med din befolkning och som på olika vis stöttar deras kamp.

Recommended Posts