Svenskar kan lära av sydafrikanska femåringar!

När jag läste om hur svenska regeringen vill satsa mer pengar på lärarnas sex- och samlevnadsutbildning erinrade jag mig ett samtal jag och kollegan hade över en kafferast nyligen. Vi pratade om att det är smått märkligt att västerlänningar reser till Afrika för att undervisa om sex.

Jag berättade för henne om mina tidigare arbetslivserfarenheter som hivinformatör. Och hur jag i föreläsningar för gymnasieungdomar ofta möttes av underkvävda skratt när ord som kondom eller slidsekret nämndes. Gymnasieungdomar är alltså egentligen inga ungdomar utan snarare unga vuxna som varit byxmyndiga i ett antal år.

Vidare berättade jag om svenskars usla förmåga att använda kondom, trots att ”vi faktiskt var först i världen att introducera sex- och samlevnad i skolan, jojjomen!”  Vi listas ofta sist i undersökningar om folks vanor att praktisera säker sex.

Min kollega berättade då en historia om ett samtal hon haft med en väns femåriga son. Sydafrikanska staten lanserade förra året en kampanj som går ut på att fram tills idag få femton miljoner av sina medborgare att testa sig för hiv. Apropå detta säger Dean att hon borde gå och testa sig, varpå femåringen tittar på henne med en uppfodrande blick och säger:

-Men Dean, du borde använda kondom!

Fram till den dagen jag får samma tips av en svensk femåring tror jag allt att det är sydafrikaner som borde åka till Sverige för att undervisa oss om sex…

Ps. Den nationella kampanjen kan såhär vid mållinjen rapportera att sju miljoner människor hivtestats under året som gått. Även om målet på femton miljoner inte nåddes är det ändå en fantastisk siffra då ca tre miljoner människor testar sig ett ”vanligt” år.

Recommended Posts