Svårt att andas

Så kom det fram att Mandela faktiskt är risig. Lungproblem, som varit återkommande i hans liv, ända sedan fängelsetiden på Robben Island. Om man får tro ryktet iallafall, media hänvisar till ”sources” som säger att den före detta presidenten behandlats för lungkollaps, mår efter omständigheterna bra och troligen kan skrivas ut på fredag. Regeringen, familjen och Mandelastiftelsen bidrar inte med någon information kring Mandelas hälsa utan förefaller att gräla inbördes.

ANC och president Zumas kansli ägnar sig främst åt standardreaktionen att kritisera media för hur de hanterat frågan, vilket känns mest som en ny omgång av den kvävande misstro mot en fri press än verklig oro för integritetskränkningar. Spekulationer kring en person som Nelson Mandela är naturligtvis oundviklig, samtidigt är det svårt för stiftelsen eller regeringen att gå ut med information om nu detta går emot familjens vilja.

Den som förefaller hantera situationen bäst är ärkebiskop Desmond Tutu som säger att Mandela gjort ett fantastiskt jobb och mår bra för att vara så gammal. Men att vi inte ska kräva något mer av honom nu, framför allt inte att han ska leva för evigt.

Recommended Posts