Svaret är genuin socialism!

Lantarbetare som producerar vinet du dricker arbetar under usla förhållanden. Detta sakernas tillstånd har uppmärksammats i Human Rights Watch rapport Ripe with abuse. Förhållandena som exponeras i rapporten har många gemensamma nämnare med Afrikagruppernas partnerorganisation Sikhula sonke erfarenheter (som du kan läsa mer om här på bloggen).

I Mail & Guardian intervjuas vinprovaren Tim James om rapportens innehåll. Han beskriver en industri som är svår för fackföreningar att få tillträde till och som på sätt och vis är lämnas åt sitt öde av myndigheter. På frågan om lämpliga lösningar svarar James:

-Personally, I think the answer is genuin socialism!

På många sätt är det vad Sikhula sonke försöker skapa. Denna kvinnliga fackförening är mer än ”bara” en fackförening. Förutom traditionella fackliga frågor som löner och arbetsvillkor kämpar Sikhula sonke också för levnadsvillkor som tillgång till vatten, el, bostäder, jämställdhet, skol- och sjuktransporter för människor som bor och arbetar på sydafrikanska vingårdar.

Sikhula sonkes arbete kan du stödja direkt här.

Sikhula sonkes gemensamma kampanj med Afrikagrupperna som försöker påverka alla nordiska vinmonopol att också sätta press på sina leverantörer att kräva schyssta villkor för lantarbetare kan du läsa om här och samtidigt skriva under uppmaningen.

Recommended Posts