Straffet för att vara fattig

Kan ett samhälle aktivt neka vissa invånare att åtnjuta sina lagstadgade rättigheter för att dessa inte betalar skatt? I själva verket förekommer detta hela tiden. Ironiskt nog betyder den sämre servicen till somliga gällande utbildning, trygghet och annat ytterligare hinder för dem att resa sig ur fattigdomen och faktiskt börja bidra mer till samhällsekonomin.

En politiker i Kapstaden ska ha sagt att han inte tänker tillsätta mer resurser för att motarbeta oroligheterna i fattiga förorter eftersom ”de där människorna betalar ändå ingen skatt”. Om det är sant att han sagt så är det djupt problematiskt. Protesterna kan ha varit politiska manupulationer snarare än resultatet av de problem befolkningen i de här områdena står inför, vilket både Democratic Alliance som styr Västra Kapprovinsen och spekulerat i. Men saken handlar om mer än så.

Pierre de Vos skriver på sin blogg om konstitutionella frågor och annat att ”Mr Smith har beslutat att alla invånare måste straffas (för att vara fattiga och svarta och inte rösta för DA?), eftersom en liten grupp våldsamma demonstranter har beslutat att ta lagen i egna händer. Detta måste göras eftersom de invånarna i området inte betalar lika mycket skatter och avgifter som de rika människor som lever i Fresnay eller Bishops Court. I själva verket anser Smith att DA-ledda Kapstaden har all rätt att straffa fattiga afrikaner för att vara fattiga och för att vara en del av en samhälle där vissa människor tar  till våldsamma protester.”

Recommended Posts