Berättelser från gräsrötterna – Kamper i Afrika!

Här kommer så det andra inlägget från vår partnerorganisation groundWork på plats i Durban på forumet för smutsig energi. Nedan följer ett urval från några representanter om deras kamp för ren energi. Några av er kanske minns Phindile som jag skrivit om här på bloggen, första historien kommer från hennes rörelse, Soweto concerned residents.

Simon Mthembu och Bobo Michael Makhoba

Vi arbetar med frågan om privatisering av el. Vi har alltid ifrågasatt varför Eskom (det halvstatliga elbolaget) privatiserar elen utan att fråga medborgarna. Vi har skrivit till Eskom men de har inte svarat. Då drevs vi till att bojkotta betalningen. Räkningarna är väldigt höga, många pensionärer kan inte betala. Vi vill inte smita från våra räkningar men vi tvingas till det av de extrema elpriserna.

Vi kämpar för grundläggande rättigheter som rent vatten, el och bostad. Detta är en del av vårt Freedom Charter, dokumentet med löften som vi kämpade för under kampen för demokrati i det här landet. Eskom gör stora vinster medan vi inte ens klarar en elräkning. Några är skyldiga 17 000 rand men ingen av oss har jobb så att vi kan betala. Vi har lyckats återställa elen för 65 familjer, men vi har inte fått skulden efterskänkt. Förbetald el fungerar inte – 100 rand räcker bara i tre dagar. Prisökningen tar kål på oss, och vi vill ha rena lösningar som solpaneler för att lösa våra elproblem. Solpaneler kostar mindre att driva och skattebetalarnas pengar borde investeras i rena energilösningar.

Från Nilens källa i Uganda. Bwengya Rajab -Oilwatch Uganda

Bwengye RajabNilen är världens längsta flod, den färdas 670 mil från Uganda till Egypten genom Sudan. Nu planeras oljeborrningar i Albertine rift valley. Området omges av konfliktområden i Sudan och Kongo. De nio oljefynden finns i några mycket känsliga ekosystem med hög biodiversitet. Den som ska borra efter olja måste planera noga och ha rätt tillstånd. Men Uganda har inte möjlighet att tillhandahålla rätt juridiska ramverk och blir anmält till internationella domstolar för att bryta mot oljeföretagens kontrakt. Hur stor chans är det att utländska domstolar är rättvisa mot fattiga länder?

Vi fasar för effekterna av oljeborrning i området och de ekologiska och politiska konflikter som kan bli följden. Ett system för ersättning saknas, regeringarna tar inte sitt ansvar och domstolar ger inte samhällen rättvisa.

Från Niger Deltat, Nigeria. Akpobari Nkabari -Ogoni Advancement

Akpobari NkabariRegeringar och företag kastar ut folk från deras hem och vackra landområden.  Nigerdeltat brukade vara rikt på fisk och färskvatten med mangroveområden överallt. När oljeföretagen kom blev folk lurade av utsikterna till vinster från oljan och utveckling.  Men all el vi fick var glansen från gasbränderna i natten som sotade ner våra byar. Vi såg gasen, transporterna och oljespillet.  Inom tio år var vi fattigare och egendomslösa. Folk anmälde oljeföretagen men de är mycket starka och rika och det är svårt att kämpa mot dem.  I början hade vi framgångar med fredliga kampanjer tillsammans med Ken Saro Wiwa. Men tusentals Ogoni dog för oljan. Vapen avsedda för krig dödade folk som protesterade mot oljeföretagen. Många unga dog.

Ken Saro Wiwa krävde rätt för folk i området och folk beslutade att om de inte får del av vinsterna från Shell så måste Shell bort. De har förgiftat allt utan att skämmas och försvårat livet för samhällena. Regeringen kan vi inte tala med förrän de respekterar folket.

Att hålla oljan kvar i marken var en vinna eller försvinna-situation. Vi kampanjade i Europa, demonstrerade vid Shellmackar runt om i världen för att få dem att lämna Ogoniområdet.Men nu köper Shell land i Ogoni igen och vill börja utvinna olja. Råolja kallas en välsignelse för lokala samhällen, men är en förbannelse för oss.

Recommended Posts