Storbritannien våldsammare än Sydafrika?

I Daily Mail kan man läsa att Storbritannien är ett våldsammare land än Sydafrika.
Statistiken över våldsamma brott toppar listan i EU, och Storbritannien har sämre siffror för alla typer av våld än till och med USA och Sydafrika. Siffrorna kommer från rapporter gjorda av FN och EU och handlar om brott per 100 000 invånare. Logiken är alltså att Storbritannien har 2034 brott per 100 000 invånare medan Sydafrika har 1609 och Sverige 1123.
Siffrorna kritiseras för att jämföra äpplen och päron. Brott som betecknas som våldsamma i ett land kanske inte hamnar i den kategorin i ett annat, och det är inte helt ärligt att bunta ihop exempelvis rån med mord. Normalt brukar Sydafrika hamna kring toppen i statistiken för mord, överfall och våldtäkt, men den statistiken är inte heller ofelbar.
-Men hallå, säger min kollega. Om de har gjort en studie som säger att de är mer våldsamma än oss så får du väl lita på den! Ifrågasätter du den nu bara för att du antar att det förekommer mer våld i Sydafrika?
Ja, det kanske jag gör. Hur som helst hade det varit mycket trevligare om man kommit fram till att brottsligheten går ner här istället för upp någon annanstans.

Recent Posts