Små saker som betyder mycket

En av våra partnerorganisationer, Khanya College, ordnar varje år en vinterskola i början av augusti i Johannesburg. Målgruppen är aktivister och medlemmar i organisationer. Jag deltog i den ifjol. Under drygt en vecka arrangerades seminarier, mötesplatser, workshops och debatter. Dessutom samarrangerades en bokmässa och en spoken wordfestival. Nu läser jag Khanyas rapport om 2009 och blir påmind om allt vi gjorde.

Catherine Davids, en farmarbetare och medlem i fackföreningen Sikhula Sonke sa att hon kände sig mycket stärkt av att vara med på Khanya Colleges vinterskola. Hon deltog bland annat i en workshop i silk screening, och gjorde en T-shirt med en slogan som fördömer könsrelaterat våld. När Khanya ringde henne efteråt för en utvärdering berättade hon att hon ofta använder tröjan hemma i byn och att den skapat mycket diskussion och debatt. Dessutom var hon med på en skrivarverkstad. Catherine hade aldrig skrivit en berättelse i hela sitt liv. Nu tittar hon ofta tillbaka på det hon skrev under vinterskolan och blir fortfarande förvånad och inspirerad av att hon har skrivit något själv. Genom verkstaden fick hon nog självförtroende att intervjua en besökare från London om effekterna av den globala ekonomiska krisen.
Beverly Engelbrecht, också från Sikhula Sonke var med på samma workshops. För henne var erfarenheterna ovärderliga. Nu fick hon se sina artiklar i tryck i skolans nyhetsbrev som lästes av hundratals andra aktivister. Nu känner hon sig trygg nog att producera en Sikhula Sonkes nyhetsbrev som snart lanseras.

För mig är en skrivarverkstad eller en möjlighet att prova på att trycka en t-shirt kul grejer som jag ofta har chans att prova på. Det var sånt man hela tiden fick göra i skolan eller på olika läger etc. För en farmarbetare som fått mycket små möjligheter att utveckla sig själv kan en sådan här verkstad bokstavligen förändra deras liv och öppna nya dörrar.

Genom Afrikagrupperna kan du stöda både Sikhula Sonke och Khanya College

Recent Posts