Slemmigt men mättande!

IMG_5753.JPG redJag minns en gång ansiktsuttrycket av fullkomlig avsmak och förfäran när jag berättade för en engelsman att vi i Sverige äter häst. Han tyckte det var en skymf mot det ståtliga djuret och det var tydligt att min egna mänskliga rang sjönk snabbt. Hur många av oss har inte i unga år, med hakan i marken, på en skolgård blivit upplysta om kineserna vanor att äta hund?  I Sydafrika är det många som aldrig skulle tänka sig att äta kräftor, ”en slamsugare som äter resten av flodens biprodukter -nej tack!”.

I Namibia fångas larver som dyker upp till markyta efter regn, dessa torkas antingen i solen eller rostas i panna ihop med kryddor. Världshälsoorganisationen och FN:s departement för mat och jordbruk har i många år försökt slå ett slag för insekteras plats på matbordet. Förutom argument som bygger på den snabbt stigande befolkningstakten och de miljömässiga nackdelarna med kommersiell djuruppfödning, så är insekter proppade med protein och viktiga näringsämnen.

Insekter är en del av kosthållningen för många av oss i världen och de kan vara väl värda att pröva. Afrikagruppernas vegetariska medarbetare Johan Brattström har gjort ett aktivt val gällande de namibiska chilirostade larverna.

Johan-De är fantastiskt goda! De har konkurrerat ut popcornskålen framför fredagsfilmen! Jag väljer att tänka på dem som en grönsak. Om man kisar ser de faktiskt ut som hårt ungsrostade morötter.

Appropå fredagsmys! Du har väl inte missat Afrikagruppernas film om lantarbetarnas arbets- och levnadsvillkor? Sommeliern Sven tar dig med på en resa i Sydafrikas vinlandskap, en vacker historia med en mörk bakgrund.

Recommended Posts