Skolfoto och smörgåsprojekt

Pust. En av dessa mornar där alla är sena. Flingorna är slut och gröt måste kokas. Och så ska skolfoton tas senare i dag. Rena och strukna skoluniformer måste på. Håret måste kammas extra noga och sättas upp enligt alla regler. Och blazern ska på även för den lilla, som annars bara måste ha blazer på fredagar nu när det är sommartermin. Och mamma, var är strumporna och skorna?! Har du lagt i en extra smörgås till vårt smörgås-och-frukt-projekt? Skorna står i hallen och smörgåsen ligger i väskan. Hej då, puss och kram.
Smörgåsprojektet handlar om att barnens skola har ”adopterat” en annan skola där många barn inte har möjlighet att ta med fyllda lunchboxar varje dag. På tisdagar och fredagar tar därför våra barn med sig en extra smörgås eller frukt. Dessa samlas in under morgonsamlingen och körs ut till den ”adopterade” skolans barn.
Frågar mina barn om de samtidigt i skolan pratar om att det inte ska vara så här, att man kan förändra, jämna ut och fördela landets pengar på ett jämlikare sätt så att inga barn skulle behöva gå hungriga. Nej, än så länge har vi bara pratat om att bry sig om och dela med sig av det vi har, säger min äldsta dotter. Ja, tänker jag, kanske är det ändå en början. Men visst gäller det att få våra barn att förstå att välgörenhet kanske är ett måste för att nu, direkt lösa ett akut problem, men för att få en långsiktig förändring krävs strukturella förändringar som bygger på politisk vilja och politiska beslut. Det skulle väl skolan egentligen också ta upp?

Recent Posts