Skicka pengarna hit!

Om du reser till Sydafrika tjänar Saab 30500 kronor på dig. Visste du det? Det är ju inte klokt. Hårresande, helt enkelt!
Sitter och väntar på att Sam Sole ska ringa. Han jobbar på den sydafrikanska tidningen Mail&Guardian tillsammans med Stefaans Brummer, som är Sydafrikas svar på Janne Josefsson (eller om det är tvärt om, vem vet), enligt säker källa.
Jag ska hjälpa honom att översätta en pressrelease som Afrikagrupperna skickade ut för några dagar sedan. Den handlar om att Saab tjänar pengar på att du reser till Sydafrika. Fördriver tiden med att räkna ut det här med 30 500 kronor. Så här står det nämligen i pressreleasen: ”Över 50 000 skandinaver har sedan 2001 ovetande utgjort en del av det motköpsprogram som skapades för att sälja Jas Gripen till Sydafrika 1999….Många som känner sig utnyttjade i vapenaffären har skrivit under Afrikagruppernas namninsamling på www.afrikagrupperna.se. De kräver att värdet på deras resor räknas bort från Saabs motköpsprogram. Deras 260 resor motsvarar i dag 7 930 000 kronor för Saab.
Själv har jag rest till OR Tambo International Airport i Johannesburg fem gånger sedan sydafrika köpte Jas Gripen. Det blir 152 500 kronor till Saab. Jag vill inte vara med och stödja några vapenaffärer. Om inte Sam ringer kanske jag skulle ringa Saab och fråga om de kan skicka pengarna till Sydafrika istället. De skulle kunna användas här för att skapa jobb till några av dem som tillhör de fyrtio procenten arbetslösa.

Recent Posts