Skicka ett vykort som berör till Alla hjärtans dag

Nu nalkas Alla Hjärtans dag. Den 14 februari följer vi traditionen att ge hjärtformade geléhallon och chokladbitar och en mängd andra produkter som ska visa hur mycket vi uppskattar till våra nära och kära. Många planerar säkert en mysig middag med ett gott vin medan andra kanske till och med väljer just Alla Hjärtans Dag för att fria till sin älskade med en skinande ring.

Att en stor del av de produkter vi ger bort på Alla Hjärtans Dag är producerade i södra Afrika, eller producerade med råvaror som socker, blommor och vindruvor från södra Afrika, vet säkert många om, men arbetsförutsättningarna för de människor som producerat våra Alla Hjärtans Dag presenter är nog dessvärre inte lika välkända.

Eftersom Alla hjärtans dag är kärlekens och omtankens dag vill vi på Afrikagrupperna visa omtanke för de arbetare som gör det möjligt för oss här uppe i Sverige att fira den 14 februari med godsaker och gåvor. Vi vill även rikta en speciell hälsning till de många kvinnor som arbetar inom de industrier som är kopplade till de produkter vi handlar för dagen i hjärtats tecken.

Afrikagrupperna arbetar för att stärka kvinnors rättigheter och förbättra levnadsvillkoren för lantarbetare i södra Afrika. Genom att stödja organisationer som arbetar med arbets- och levnadsvillkor och facklig organisering kan vi tillsammans bidra till arbetet med att förbättra lantarbetarnas liv.

Nu kan du visa ditt stöd för de kvinnor och män som gör det möjligt för oss att fira Alla Hjärtans Dag. Klicka här för att skicka ett digitalt vykort till dina vänner och bekanta från det sydafrikanska facket Sikhula Sonke.

Klicka här för att höra Helen Skirmand – en av kvinnorna som arbetar inom vinindustrin i Sydafrika och som kämpar för sina rättigheter – berätta om dålig hennes arbetssituation var och hur den förbättrats tack vare fackföreningen Sikhula Sonke.

Lär dig mer
Hur är arbetsförhållandena på vingårdar i södra Afrika?
För de lantarbetare i Sydafrika som producerar vinet som säljs i Sverige består vardagen av många timmars hårt slit – till löner som är så låga att de tvingas leva i fattigdom. Långa arbetsdagar, farliga kemikalier utan skyddsutrustning, ingen tillgång till toaletter eller möjlighet att tvätta sig på jobbet och löner som det inte går att leva på är vanligt. Minimilönen för lantarbetare är ca 1300 svenska kronor i månaden – bland de lägsta i Sydafrika. Ungefär sjuttio procent av lönen beräknas gå till mat, och det som blir över räcker inte till hyra, el, utgifter för skolgång och hälsovård. För de säsongsanställda som saknar annat arbete stora delar av året så är situationen ännu tuffare.
Fackföreningar motarbetas ibland, men på gårdar där de finns har de gjort en tydlig skillnad med långsiktigt arbete.

Varför är kvinnorna speciellt utsatta?
De flesta fast anställda på vingårdarna är män medan en majoritet av de säsongsanställda är kvinnor. Detta innebär en otrygg tillvaro med sämre arbetsvillkor. Kvinnorna tjänar ofta mindre än männen – även då de utför samma slags arbete. Kvinnor som bor på vingårdarna står oftast inte på kontraktet till sitt hus – eftersom bostadskontrakten är kopplade till arbetet, och vanligtvis tecknas med den fast anställde mannen. Det förstärker ytterligare den ojämlika maktbalansen mellan män och kvinnor och gör det även svårare för kvinnor i destruktiva förhållanden att lämna sin man.

Hur hjälper Afrikagrupperna denna utsatta grupp?
Afrikagruppernas samarbetspartner Sikhula Sonke och Khanya College arbetar med arbets- och levnadsvillkor och facklig organisering och bidrar till arbetet med att förbättra lantarbetarnas liv. I videon ovan hör du Helen Skirmand berätta om hur svåra arbetsförhållanden förbättrats tack vare organisationer som Sikhula Sonke. I videon skickar Helen en hälsning till Sverige för vårt arbete med att belysa Helens och hennes kollegors arbetsförhållanden och vårt stöd för att förbättra deras villkor.

Recent Posts