Skandalerna avlöser varandra i Marikanamassakerns kölvatten

policeMassakern på 34 gruvarbetare vid platinagruvan Lonmin i augusti förra året fortsätter att skaka landet.

I samband med hur sydafrikanska regeringen hanterade situationen skrev Afrikagrupperna ett öppet brev till President Zuma. Förutom själva massakern då polis tillåtits använda levande ammunition uttryckte vi vår oro för användandet av lagar som designats av apartheidregimen. Totalt 270 gruvarbetare arresterades och anklagades för mord på sina 34 kollegor. Polisen använde sig av lagen som kallas Gemensamt syfte, och arbetarna arresterades kollektivt med motiveringen att de varit delaktiga till att kollegorna dödats. Civila samhället reagerade starkt och åtalet lades ned dagarna senare .

President Zuma tillsatte en oberoende utredning som skulle varit färdig inom fyra månader. I ett tidigt skede nekades familjemedlemmar till de dödade gruvarbetarna ekonomisk kompensation för boende och transport för att kunna delta under utredningen. Regeringen kritiskerades återigen hårt och godkände sedemera det ekonomiska stödet.

För någon månad sedan stannade förhandlingarna då de arresterade och skadade gruvarbetarna nekats ersättning för juridiskt representation. Något som fått gruvarbetarna  att vända sig till högsta domstolen där deras begäran blev avslagen. Advokat Bongumusa Trevor Sibiya arbetar för människorättsorganisationen Legal Resource Centre säger och såhär om utredningen:

-Det är osannolikt att kommissionen ses som trovärdig om den befläckas med orättvisa. Uppenbar orättvisa uppstår i ögonen på allmänheten när den ena sidan i tvisten, nämligen polisen, är överöst med ekonomiskt stöd och människor som arbetar för dem, medan den andra sidan är förnekade även de mest grundläggande stöd för att vara adekvat representerade.

Så förhandlingarna fortsatte men har nu åter igen stannat upp då det idag avslöjats att polisen undanhållit information, skapat bevis i efterhand samt ljugit om att information som de fakto existerade inte gjorde det. Bevisningen om polisens mörkläggning hämtas från ett antal hårddiskar som kommissionen kommit över. Bland det som försökt mörkläggas är ett videoklipp på när en polischef strax efter massakern gratulerar polisstyrkan för en perfekt utförda plan. Och utöver det finns nu också källor som hävdar att polisen haft en nio dagar lång konferens om hur de inför kommissionen planerat sin mörkläggning.

 

Recommended Posts