Ska Sverige köpa inflytande i hur landet ska styras?

Citatet från Gunilla Carlsson i SvD:s intervju känns mer och mer problematiskt ju mer jag tänker på det.
”Jag trodde samarbetet skulle bygga på gemensamma värderingar. Detta är oroväckande eftersom ANC fått så mycket stöd från Sverige. Jag trodde Sverige skulle ha inspirerat mer, hur man tar ansvar för hela landet och inte bara det egna partiet.”
Är det för att ANC fått stöd från Sverige som utvecklingen är oroande? Och skulle det stödet villkorats på nåt vis med förbindelser om en framtida svensk modell i Sydafrika? Vi stödde ANC för att motarbeta det vidriga förtrycket under apartheid. Om ANC hade följt de som de fick mest stöd av, Sovjet och Kuba, så skulle knappast moderaten Gunilla Carlsson känt sig nöjd. Moderaterna var för övrigt konsekvent emot svenskt stöd till ANC och en bojkott av Sydafrika, men detta inte på grunden av att ”om 25 år kanske ANC beter sig odemokratiskt i regeringsställning och fattar beslut vi inte gillar, då ser det ju illa ut att vi stödde dem nu”.
Stödet till befrielserörelserna var rätt, och kan inte kopplas till vad en suverän stat väljer att göra efter de första fria valen 1994. Huruvida stödet till ANC var rätt eller ej diskuteras i en intressant debatt du kan följa hos Sydsvenskan, se till att läsa hela debatten.
Godhetens grymma ansikte
Erik Svensson sammanfattar kritik mot Billgren om du inte vill läsa hela debatten.

Recent Posts